Domowy jabłecznik
Domowy jabłecznik z kaszą jaglaną to deser, który z pewnością wzmocni Twój organizm. Choć brzmi to dziwnie, bo przecież jesteśmy przyzwyczajeni, że ciasto jest tuczące i zwykle po zjedzeniu kawałka mamy wyrzuty sumienia. Ale nie tym razem! Wszystko za sprawą kaszy jaglanej, która dostarcza wiele substancji odżywczych i właśnie teraz, w okresie jesiennym, powinna jeszcze częściej pojawiać się w naszym menu. Jest idealnym pożywieniem podczas przeziębień dzięki właściwościom antywirusowym. Domowy jabłecznik nie zawiera cukru rafinowanego i niezdrowych tłuszczy. W dodatku jest bez mleka i bez glutenu, a to oznacza, że nadaje się dla najmłodszych alergików. I znowu muszę napisać, że przygotowanie domowego jabłecznika naprawdę nie wymaga wiele czasu – sama pomyśl ile zajmie Ci pomieszanie dwóch składników? Ciasto z takim składem można zjeść i na podwieczorek i na kolację, a nawet na śniadanie! Samo zdrowie – kasza jaglana to królowa kasz, można z niej zrobić wiele domowych smakołyków. Widziałaś już moje inne słodkie propozycje z jej użyciem?
Wiesz co ostatnio odkryłam? Coś zdumiewającego – jest kasza jaglana i KASZA JAGLANA. Niestety różnica w smaku między kaszą jaglaną zwykłą, a tą ekologiczną jest ogromna. Nawet ostatnio widziałam filmik Pani Beaty Pawlikowskiej, która potwierdza różnicę w smaku. Być może dlatego ludzie nie lubią kaszy jaglanej, bo ta zwykła jest wstrętna i smakuje jak mydło? OK – nie przedłużam, zobacz listę składników na szybki domowy jabłecznik
Przepis na domowy jabłecznik
Składniki
300 g suchej kaszy jaglanej
około 500 g jabłek startych na grubych oczkach
½ szklanki świeżo wyciśniętego soku z jabłek (opcjonalnie)
Wykonanie
Kaszę jaglaną (surową – nie gotujemy, tylko płuczemy i przelewamy wrzątkiem) mieszamy ze startymi jabłkami. Jeśli jabłka są za suche, to dolewamy trochę soku. Masę przekładamy do formy i pieczemy w 180 stopniach około 40 minut.
Jeśli lubicie, to do jabłecznika możecie dodać rodzynki.
Można też dodać rozgniecionego banana.
Podajemy z musem malinowym albo polewamy miodem lub jogurtem naturalnym z cynamonem.
Smacznego!
Domowe słodycze
Domowe lody dla dzieci ze szpinakiem i czarną porzeczką
Jak zrobić zdrowe i pyszne – domowe lody dla dzieci? Wystarczy wybrać ulubione owoce, dodać jogurt naturalny lub mleczko kokosowe oraz tajny składnik ;), który nada słodkości. Lody ze sklepu nie są najlepszym pomysłem dla małego dziecka. Dlaczego? Zobacz wpis.
Domowe ciastka z ciecierzycy – musisz spróbować
Aż trudno uwierzyć, że głównym składnikiem tych ciasteczek jest ….. ciecierzyca! Pyszne i zdrowe ciastka dla dzieci, bez dodatku cukru rafinowanego. Pokocha je cała Twoja rodzina.
Domowe sernikobrownie – zobacz jakie proste
Domowe sernikobrownie Domowe sernikobrownie to pyszne ciasto 2 w 1. Coś dla miłośników czekolady i sernika! Znam je od dawna, ale musiałam trochę pozmieniać i dodać zdrowsze składniki. I tak cukier rafinowany zamieniłam na ksylitol i syrop klonowy. Ilość jak na całe...
Co Lila jadła?
Przepisy dla dzieci BLW – co Lila jadła? 36
Zdrowe przepisy BLW i odpowiedzi na pytania: Jakie tym razem płatki Lila jadła na śniadanie. Jak zrobić marchewkową papkę. Jaką rybę mieliśmy na obiad. Jak zrobić domowe monte – zdrowy deser dla dziecka. Z czego zrobić gwiazdki na kanapki?
Przepisy dla dzieci BLW – Co Lila jadła w środę? 35
Zdrowe przepisy dla dzieci BLW. Z tego wpisu dowiesz się: Jak zrobić pyszny omlet dla dziecka BLW. Jaką zupę ugotowaliśmy tym razem. Jak zrobić tradycyjny obiad w zdrowszej wersji. Co zrobić dziecku na kolację BLW.
Przepisy dla dzieci BLW – co Lila jadła? 34
Jaki dżem warto kupić dziecku. Co zielonego wrzuciłam Lilce do zupy. Jak zrobić spaghetti z małymi pulpecikami, które są idealne dla dzieci BLW. Jak chleb jedliśmy na kolację. Zdrowe przepisy dla dzieci BLW i całej rodziny – zobacz inspiracje i ugotuj pyszny obiad 🙂