Pieczonki – danie jednogarnkowe

Pieczonki to wyśmienite danie jednogarnkowe, oryginalnie przygotowywane w żeliwnym garnku, na ognisku. Niestety nie zawsze mamy taką możliwość, dlatego zazwyczaj robimy je w domu – w garnku lub w brytfannie. Sposób przygotowania jest bardzo prosty, a ilość składników zależy od wielkości garnka.

czerwona kapusta na ciepło
pieczonki

Pieczonki - danie jednogarnkowe

Lady Och Mistrzyni

Składniki
 

  • 6-7 ziemniaków
  • 2-3 buraki
  • 2 cebule
  • kawałek boczku (lub kilka łyżek oleju)
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • sól (dla dorosłych)

Wykonanie

  • Warzywa obieramy i myjemy. Ziemniaki i buraki kroimy w grubą kostkę lub na plastry, a cebulę w piórka. Boczek kroimy w cienkie plastry. W garnku układamy warstwami: boczek, ziemniaki, cebulę, buraki itd. Ziemniaki przyprawiamy pieprzem. Całość przykrywamy przykrywką i dusimy 10 minut na średnim ogniu, a następnie około 40 na małym. Pieczonki możesz również upiec w piekarniku w naczyniu żaroodpornym.

Wskazówki

Ilość składników zależy od wielkości garnka.
Zamiast boczku możesz każdą warstwę polać łyżką oleju.
kolacja,obiad
buraki,ziemniaki
pieczonki
Świąteczne menu dla dziecka BLW

Świąteczne menu dla dziecka BLW

Świąteczne menu dla dziecka  Świąteczne kulinarne wyzwania? Challenge accepted 🎄💪 Nie da się ukryć, że dania takie jak smażone ryby, barszcz z grzybami, pierogi z kapustą i grzybami, sałatki z dużą ilością majonezu nie są odpowiednie dla małych dzieci. Grzyby leśne w...

Przepisy dla dzieci – co Lila jadła? 30

Przepisy dla dzieci – co Lila jadła? 30

Przepisy dla dzieci BLW, porady i inspiracje. Z tego wpisu dowiesz się: Jak zrobić śniadanie w kształcie motyla? 😉 Jaki jogurt dla dziecka kupić? Jak zrobić pyszny obiad dla całej rodziny? – czyli frytki dla dziecka BLW. Jak zrobić domowy budyń waniliowy?