Surówka z młodej kapusty
Surówka z młodej kapusty – pyszna, wiosenna i szybka w przygotowaniu. Bez dodatku gotowych przypraw z torebki. Idealnie pasuje do obiadu, kolacji. Jest uniwersalna, a jej smak możesz zmienić dodając do podstawowego przepisu różne warzywa. Jak zrobić surówkę z młodej kapusty? Zobacz przepis i wskazówki.
Przepis na surówkę z młodej kapusty
Składniki:
½ główki młodej kapusty
1 marchewka
3 łyżki oleju lub oliwy
2 łyżki soku z cytryny
pieprz
sól (opcjonalnie, dla dorosłych)
Wykonanie:
Kapustę myjemy i szatkujemy na drobne kawałki i przekładamy do miski. Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W małej misce mieszamy olej z sokiem z cytryny, dodajemy pieprz. Tak przygotowaną miksturą polewamy kapustę i mieszamy.
Smacznego!
Zdrowiej, bo...
Wskazówki
Do surówki możesz dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz koperek.
Polecam od razu zrobić większą porcję i przechować w lodówce na drugi dzień. Zaoszczędzisz sporo czasu. Aby nie serwować tej samej surówki i trochę odmienić smak, polecam dodać kukurydzę lub kawałek papryki.
Menu dla dzieci BLW – co Lila jadła? 15
Menu dla dzieci BLW i całej rodziny. Porady i inspiracje.Jak zrobić placki? Jak zrobić cukinię faszerowaną mięsem? Jak zrobić zdrowe ciasto z cukinii? Czym Lila pomalowała paznokcie?
Zdrowe przepisy dla dzieci BLW 14 – co Lila jadła?
Zdrowe przepisy dla dzieci BLW i całej rodziny. Z tego wpisu dowiesz się: Jak zrobić pyszną sałatkę z awokado dla dzieci BLW? O jakie warzywo z zupy Lila prosiła najbardziej? Co zabraliśmy ze sobą na piknik?
Zdrowe przepisy dla dzieci BLW – co Lila jadła? 13
Jak zrobić pyszne placki na jogurcie naturalnym – idealne dla dzieci BLW? Jak zrobić placki z cukinią i kukurydzą? Dlaczego Lila nie jadła podwieczorku? Jak wygląda nasz domowy hamburger? czyli slow food dla dzieci.