Bułeczki z jagodami dla dzieci BLW

Bułeczki jagodowe – jagodzianki muszą choć raz w roku pojawić się u nas na stole. Nasza wersja jest pieczona z małą ilością cukru kokosowego, na mące orkiszowej. Zobacz przepis na zdrowszą wersję bułeczek jagodowych dla dzieci i całej rodziny.

jagodowe kluski leniwe

Przepis na bułeczki z jagodami

Składniki:

450 g mąki ( u mnie 150 g orkiszowej pełnoziastnistej typ 2000 i 300 g orkiszowej jasnej)

40 g drożdży

2 żółtka

250 ml mleka

80 g masła

3 łyżki cukru kokosowego

nadzienie:

jagody

kruszonka:

80 g mąki orkiszowej

50 g masła

1-2 łyżki cukru kokosowego

Wykonanie:

W małym garnku podgrzewamy mleko, dodajemy drożdże i cukier, a następnie masło. Wyłączamy gaz i czekamy, aż masło się rozpuści. Mąkę wrzucamy do miski lub robota kuchennego, dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na około 30 minut.

Po tym czasie odrywamy kawałek ciasta, nakładamy jagody i zlepiamy ciasto tworząc bułeczki.

Druga opcja: rozwałkowujemy kawałek ciasta wycinamy szklanką kółka, nakładamy jagody i tworzymy mini bułeczki.

Gotowe bułeczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem i odstawiamy na około 15 min.

W tym czasie robimy (opcjonalnie) kruszonkę. Wszystkie składniki na kruszonkę wrzucsamy do miski i wyrabiamy dłońmi.

Bułeczki za pomocą pędzelka kuchennego smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką.

Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut.

 

Smacznego!

N

Wskazówki

Bułeczki z jagodami możesz zrobić bez kruszonki

 

Bułeczki z jagodami
Zobacz także przepis na pierogi z jagodami.

Bułeczki z jagodami
Bułeczki z jagodami
menu planer

%d bloggers like this: