Bułeczki z jagodami dla dzieci BLW

Bułeczki jagodowe – jagodzianki muszą choć raz w roku pojawić się u nas na stole. Nasza wersja jest pieczona z małą ilością cukru kokosowego, na mące orkiszowej. Zobacz przepis na zdrowszą wersję bułeczek jagodowych dla dzieci i całej rodziny.

jagodowe kluski leniwe

Przepis na bułeczki z jagodami

bułeczki z jagodami

Bułeczki z jagodami

Lady Och Mistrzyni

Składniki
 

  • 450 g mąki (u mnie 150 g orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000 i 300 g orkiszowej jasnej)
  • 40 g drożdży
  • 2 żółtka
  • 250 ml mleka
  • 80 g masła
  • 3 łyżki cukru kokosowego

Nadzienie:

  • jagody

Kruszonka:

  • 80 g mąki orkiszowej
  • 50 g masła
  • 1-2 łyżki cukru kokosowego

Wykonanie

  • W małym garnku podgrzewamy mleko, dodajemy drożdże i cukier, a następnie masło. Wyłączamy gaz i czekamy, aż masło się rozpuści. Mąkę wrzucamy do miski lub robota kuchennego, dodajemy żółtka, mleko z drożdżami i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na około 30 minut.
  • Po tym czasie odrywamy kawałek ciasta, nakładamy jagody i zlepiamy ciasto tworząc bułeczki.
  • Druga opcja: rozwałkowujemy kawałek ciasta wycinamy szklanką kółka, nakładamy jagody i tworzymy mini bułeczki.
  • Gotowe bułeczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem i odstawiamy na około 15 min.
  • W tym czasie robimy (opcjonalnie) kruszonkę. Wszystkie składniki na kruszonkę wrzucsamy do miski i wyrabiamy dłońmi.
  • Bułeczki za pomocą pędzelka kuchennego smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką.
  • Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut.

Wskazówki

Bułeczki z jagodami możesz zrobić bez kruszonki.
deser,śniadanie
jagody,jajko
Bułeczki z jagodami
Zobacz także przepis na pierogi z jagodami.

Bułeczki z jagodami