Chłodnik litewski dla dzieci
Przepis na chłodnik litewski
Chłodnik litewski
Składniki
- 1 pęczek botwinki z kilkoma buraczkami
- 3-4 ogórki
- 1 pęczek rzodkiewki
- ⅓ łyżeczki pieprzu
- 500 ml jogurtu naturalnego (maślanki / kefiru lub mleczka kokosowego)
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 pęczek koperku
- 3-4 ugotowane jajka
Wykonanie
- Botwinkę myjemy, łodygi i liście drobno kroimy, buraczki obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 15 minut do miękkości. Studzimy.
- Do przestudzonej botwinki dodajemy kefir (lub jogurt naturalny, maślankę itp.), posiekany koperek oraz umyte, obrane i pokrojone w kosteczkę (lub starte na tarce) ogórki i rzodkiewkę.
- Mieszamy dokładnie, doprawiamy pieprzem, sokiem z cytryny i czosnkiem.
- Ponownie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby dobrze się schłodziło.
- Podajemy z ugotowanym jajkiem.
Wskazówki
Przepisy dla dzieci BLW – co Lila jadła? 6
Przepisy dla dzieci, porady i inspiracje. Z tego wpisu dowiesz się: Jak zrobiłam placki i dlaczego nie załapałam się na ani jednego? Z czym ugotować zupę rybną? Co dobrego ugotować dziecku na obiad? Jak zrobić kulki mocy w kilka minut?
Przepisy dla dzieci BLW – Co Lila jadła? 4
Przepisy dla dzieci BLW 4 Zobacz, co jadła moja córka i zainspiruj się! Lilia ma już 2 lata i 7 miesięcy – jest Małym Smakoszem. Jeśli jesteś po raz pierwszy, przed przeczytaniem tego wpisu, proszę zapoznaj się z postem Żywienie dziecka – kształtujmy dobre nawyki –...
Jadłospis dla dziecka – co Lila jadła w środę? 3
Jadłospis dla dziecka Co Lila jadła w środę? 3 – to już trzeci wpis z kulinarnymi inspiracjami. Ciekawa jestem, co tym razem Cię zainspiruje – napisz mi o tym w komentarzu poniżej. Jeśli skorzystasz z mojego menu to pochwal się koniecznie! Prześlij zdjęcie na maila...