Czerwona kapusta na ciepło
Przepis na czerwoną kapustę na ciepło
Składniki:
1 mała kapusta
2 jabłka
sok z 1 cytryny
ziele angielskie, liście laurowe (opcjonalnie)
pieprz do smaku
sól (dla dorosłych)
Wykonanie:
Kapustę myjemy, kroimy na pół i szatkujemy. Następnie wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ziele i lście laurowe (opcjonalnie) i gotujemy około 20 minut (mieszamy w trakcie gotowania). Po tym czasie wodę odlewamy, dodajemy starte na średnich oczkach jabłka i sok z cytryny. Dusimy jeszcze kilka minut z masłem lub oliwą, przyprawiamy pieprzem.
Smacznego!
Zdrowiej, bo...
Wskazówki
Kapustę możesz gotować z zielem angielskim i liściem laurowym. Dorośli mogą sobie posolić kapustę po ugotowaniu (na talerzu).
Zapisz się na listę osób zainteresowanych.
Menu dla dzieci BLW – co Lila jadła? 47
Jak zrobić czekoladowe placuszki ? – idealne na BLW. Jak zrobić kotlety rybne, które zachwycą smakiem dziecko i dorosłych? Przepis polecany dla dzieci BLW. Jakie ciasto okazało się hitem ostatniego tygodnia? Będziesz zaskoczona jednym składnikiem i tym, że jest pyszne BEZ dodatku cukru rafinowanego. Jak zrobić cukinię faszerowaną kaszą jaglaną? Tego wszystkiego dowiesz się w tym wpisie. Zapraszam po zdrowe przepisy dla dzieci i całej rodziny.
Menu dla dziecka BLW – co Lila jadła? 46
Zobacz menu na cały dzień. Znajdziesz tutaj odpowiedzi na pytania:
Jak zrobić wartościowy i pyszny budyń dla dziecka.
Jak zrobić tradycyjne kluski w trzech kolorach. Żaden maluch się im nie oprze. Świetne przy karmieniu BLW.
Jaki kisiel Lila zajadała ze smakiem.
Co podać na kolację zamiast chleba.
Menu BLW – co Lila jadła? 45
Z tego wpisu dowiesz się: jak zrobić niezwykłą jajecznicę z różnymi dodatkami? co wybieramy zamiast gotowych jogurtów owocowych? jakie burgery zrobiliśmy z kaszy jaglanej? czy posmakowały Lilianie szparagi przy pierwszym podejściu? Zapraszam po kulinarne inspiracje BLW.