Domowa karpatka
Domowa karpatka z kremem jaglanym w wersji fit. To pyszne ciasto, które przygotujesz w kilka chwil. A jeśli kasza jaglana została Ci z poprzedniego dnia lub ugotujesz ją dzień wcześniej, to juz w ogóle bajka, bo wystarczy tylko zmontować masę i upiec dwa placki Lila skakała niecierpliwie koło lodówki i z rozbrajającą miną wyciągała całą blaszkę, biegła do salonu, wzięła kawałek ciasta i zajadała się pyszną …. kaszą jaglaną! Och, jakie to cudowne i jak niewiele mojemu dziecku do szczęścia potrzeba. Uwielbiam te nasze domowe słodycze. Praktycznie wszystkie mają super skład – są odpowienie dla małego brzuszka. Można się nimi zajadać bez poczucia winy. Zobacz na przykład takie domowe raffaello i porównaj składniki z tym oryginalnym ze sklepu. Widzisz różnicę? Nie przyzwyczajaj swojego malucha wcześnie do sklepowych słodyczy – zrób w domu swoje smakołyki, a na pewno je pokocha.
Przepis na domową karpatkę
Składniki
Ciasto
130 g masła
1 szklanka wody
1 szklanka mąki orkiszowej
5 jajek
Nadzienie z kaszy jaglanej
1 szklanka kaszy jaglanej
2 ½ szklanki mleka roślinnego (u mnie kokosowe) – jak zrobić? kliknij poniżej w „Domowe mleko roślinne”
syrop klonowy/ miód/ ksylitol (opcjonalnie)
Wykonanie
Ciasto
Do garnka wlewamy szklankę wody, dodajemy masło i podgrzewamy na średnim ogniu. Gdy masło się roztopi, zmniejszamy moc palnika, dodajemy mąkę i mieszamy energicznie, aż powstanie gęsta masa bez grudek. Odstawiamy do wystygnięcia. Po przestudzeniu masę miksujemy mikserem i wbijamy jajka (jedno po drugim). Gęste klejące ciasto dzielimy na dwie części. Każdą porcję rozprowadzamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy 20-25 minut w 200 stopniach. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia. Jeśli nie masz dwóch takich samych blaszek, to musisz upiec dwa placki, jeden po drugim – tak jak ja
Wymiary mojej blaszki 28×23
Nadzienie
Kaszę jaglaną płuczemy kilka razy i gotujemy na mleku roślinnym pod przykryciem (nie mieszamy kaszy w trakcie gotowania). Po ugotowaniu zostawiamy kaszę kilka minut pod przykryciem. Wystudzoną kaszę miksujemy na gładki krem. Od Ciebie zależy czym posłodzisz i ile słodzidła zużyjesz. Nam wystarczy łyżka / dwie miodu, ale pewnie dla wielu to będzie za mało Dodaj tyle słodzidła, ile lubicie.
Gotowy krem jaglany wykładamy na blat upieczonego ciasta i przykrywamy drugim blatem. Ciasto schładzamy w lodówce.
Smacznego!
Domowe słodycze
Śliwki pod owsianą kruszonką – crumble BLW
Śliwki pod owsianą kruszonką to bardzo prosty deser, który nie wymaga magicznych składników.
Domowe lody dla dzieci BLW – pyszne i wartościowe
Domowe lody dla dzieci zrobione z naturalnych składników. Zdrowe i pyszne, pełne witamin i składników mineralnych. Wystarczy odrobina chęci i cierpliwości.
Tort dla dzieci BLW (szybki i łatwy)
Tort dla dzieci BLW na roczek, na drugie urodziny. Prosty i szybki w przygotowaniu, bez piekarnika. Zobacz banalny przepis bez cukru i zbędnych składników.
Co Lila jadła?
Menu dla dzieci BLW – co Lila jadła? 47
Jak zrobić czekoladowe placuszki ? – idealne na BLW. Jak zrobić kotlety rybne, które zachwycą smakiem dziecko i dorosłych? Przepis polecany dla dzieci BLW. Jakie ciasto okazało się hitem ostatniego tygodnia? Będziesz zaskoczona jednym składnikiem i tym, że jest pyszne BEZ dodatku cukru rafinowanego. Jak zrobić cukinię faszerowaną kaszą jaglaną? Tego wszystkiego dowiesz się w tym wpisie. Zapraszam po zdrowe przepisy dla dzieci i całej rodziny.
Menu dla dziecka BLW – co Lila jadła? 46
Zobacz menu na cały dzień. Znajdziesz tutaj odpowiedzi na pytania:
Jak zrobić wartościowy i pyszny budyń dla dziecka.
Jak zrobić tradycyjne kluski w trzech kolorach. Żaden maluch się im nie oprze. Świetne przy karmieniu BLW.
Jaki kisiel Lila zajadała ze smakiem.
Co podać na kolację zamiast chleba.
Menu BLW – co Lila jadła? 45
Z tego wpisu dowiesz się: jak zrobić niezwykłą jajecznicę z różnymi dodatkami? co wybieramy zamiast gotowych jogurtów owocowych? jakie burgery zrobiliśmy z kaszy jaglanej? czy posmakowały Lilianie szparagi przy pierwszym podejściu? Zapraszam po kulinarne inspiracje BLW.