Domowa karpatka
Domowa karpatka z kremem jaglanym w wersji fit. To pyszne ciasto, które przygotujesz w kilka chwil. A jeśli kasza jaglana została Ci z poprzedniego dnia lub ugotujesz ją dzień wcześniej, to juz w ogóle bajka, bo wystarczy tylko zmontować masę i upiec dwa placki Lila skakała niecierpliwie koło lodówki i z rozbrajającą miną wyciągała całą blaszkę, biegła do salonu, wzięła kawałek ciasta i zajadała się pyszną …. kaszą jaglaną! Och, jakie to cudowne i jak niewiele mojemu dziecku do szczęścia potrzeba. Uwielbiam te nasze domowe słodycze. Praktycznie wszystkie mają super skład – są odpowienie dla małego brzuszka. Można się nimi zajadać bez poczucia winy. Zobacz na przykład takie domowe raffaello i porównaj składniki z tym oryginalnym ze sklepu. Widzisz różnicę? Nie przyzwyczajaj swojego malucha wcześnie do sklepowych słodyczy – zrób w domu swoje smakołyki, a na pewno je pokocha.
Przepis na domową karpatkę
Składniki
Ciasto
130 g masła
1 szklanka wody
1 szklanka mąki orkiszowej
5 jajek
Nadzienie z kaszy jaglanej
1 szklanka kaszy jaglanej
2 ½ szklanki mleka roślinnego (u mnie kokosowe) – jak zrobić? kliknij poniżej w „Domowe mleko roślinne”
syrop klonowy/ miód/ ksylitol (opcjonalnie)
Wykonanie
Ciasto
Do garnka wlewamy szklankę wody, dodajemy masło i podgrzewamy na średnim ogniu. Gdy masło się roztopi, zmniejszamy moc palnika, dodajemy mąkę i mieszamy energicznie, aż powstanie gęsta masa bez grudek. Odstawiamy do wystygnięcia. Po przestudzeniu masę miksujemy mikserem i wbijamy jajka (jedno po drugim). Gęste klejące ciasto dzielimy na dwie części. Każdą porcję rozprowadzamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy 20-25 minut w 200 stopniach. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia. Jeśli nie masz dwóch takich samych blaszek, to musisz upiec dwa placki, jeden po drugim – tak jak ja
Wymiary mojej blaszki 28×23
Nadzienie
Kaszę jaglaną płuczemy kilka razy i gotujemy na mleku roślinnym pod przykryciem (nie mieszamy kaszy w trakcie gotowania). Po ugotowaniu zostawiamy kaszę kilka minut pod przykryciem. Wystudzoną kaszę miksujemy na gładki krem. Od Ciebie zależy czym posłodzisz i ile słodzidła zużyjesz. Nam wystarczy łyżka / dwie miodu, ale pewnie dla wielu to będzie za mało Dodaj tyle słodzidła, ile lubicie.
Gotowy krem jaglany wykładamy na blat upieczonego ciasta i przykrywamy drugim blatem. Ciasto schładzamy w lodówce.
Smacznego!
Domowe słodycze
Domowe lody dla dzieci (takich nie kupisz!)
Pyszne domowe lody dla dzieci z owocami. W sklepie takich nie kupisz! Smutne – wiem! Ale w domu wyczarujesz zdrowe i smaczne lody (nie tylko) dla dziecka! Zobacz przepis 🙂
Ciasto z czerwoną fasolą dla dzieci BLW
Pyszne, czekoladowe ciacho. Świetny sposób na czerwoną fasolę! Nikt nie wyczuje, że roślina strączkowa znajduje się w tym cieście. Zobacz przepis i zaskocz najbliższych.
Domowe kule mocy z marchewką dla dzieci BLW
Słodkie, pyszne, bez pieczenia! - domowe kule mocy z marchewką! Zdradzę Ci, że wygrały z domowym raffaello, bo zrobiłam je w tym samym czasie i szybciej zniknęły z talerza. Kolejny przepis na szybki, smaczny i ZDROWY deser dla dziecka. Idealne do małej rączki i do...
Co Lila jadła?
Przepisy BLW – co Lila jadła? 22
Jak można podać naleśniki dla dziecka BLW? Co tym razem dodałam Lilce do jogurtu naturalnego, bo gotowych “o smaku owocowym” nie kupujemy. Kto zrobił nam pyszne drugie danie? Jak zrobić domowego hamburgera? – czyli slow food dla dziecka BLW.
Zdrowe przepisy dla dzieci BLW – co Lila jadła? 21
Jeśli tutaj wejdziesz, to dowiesz się: Jaki jest nasz śniadaniowy pewniak. Jak smakuje melon galia. Jak zrobić zupę ziemniaczaną dla dzieci BLW. Jak zrobić tosty francuskie dla dziecka BLW?
Przepisy dla dziecka BLW – co Lila jadła? 20
Jak podać awokado dla dziecka (wersja BARDZO leniwa). Jak zrobić zdrowe kulki czekoladowe a’la nesquik i kto Ci może w tym pomóc. Jak zrobić zupkę ze szpinakiem dla dziecka. Jakie nadzienie do pierogów okazało się hitem. Jak zrobić kotleciki bez mięsa dla dzieci BLW.