Domowy syrop na kaszel

Domowa mikstura – syrop na kaszel, który pomaga oczyścić płuca. Wszystkie syropy, które można kupić w aptece zawierają aromaty, konserwanty, a także barwniki. Znasz mnie i pewnie już się domyślasz, że staję na głowie, aby uniknąć kupowania takich produktów. Staram się zrobić w domu naturalny syrop, a po ten z apteki sięgam już naprawdę w ostateczności. Najbardziej znanym domowym syropem, jest ten z cebuli, do którego można dorzucić cytrynę i imbir, a całość zalać miodem. Kolejnym słynnym syropem, który pomaga nam w trakcie przeziębienia jest syrop z buraka. Dzisiaj podam Ci przepis na domową miksturę, która w szybkim tempie poradzi sobie z kaszlem mokrym oraz pozbędzie się zalegającej wydzieliny. Właśnie dzisiaj kolejny raz zrobiłam ten domowy syrop i przyznaję, że efekty naprawdę są widoczne. Przepis jest banalnie prosty, potrzebujesz trzech składników – zakładam, że imbir i miód  masz zawsze w domu? tongue-out Marchew oprócz tego, że naładowana jest beta-karotenem, to źródło błonnika, witaminy B6, potasu i przeciwutleniaczy. Imbir jest przeciwzapalny – idealny na przeziębienie, bo hamuje rozwój choroby. Dodając do syropu miód, nasza domowa mikstura zyska właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, ale – co najważniejsze, syrop będzie bardziej zjadliwy – pamiętaj o tym, że jak przesadzisz z imbirem, to wyjdzie ostra papka i ciężko będzie przekonać dziecko do zjedzenia domowej mikstury. Lila na początku uciekała, a teraz wie, że to jej pomaga i się zmusza zagryzając szybko jabłkiem, albo popijając dużą ilością wody. I później triumfalnie ogłasza „widzisz jaka jestem dzielna”? laughing Zobacz przepis na najlepszy syrop na kaszel.

Przepis na domowy syrop na kaszel

domowy syrop na kaszel

Domowy syrop na kaszel

Składniki
 

  • 1 marchewka (najlepiej taka eko, bio, prosto z targu)
  • kawałek imbiru
  • 1-2 łyżki miodu
  • woda

Wykonanie

  • Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą (do zakrycia marchwi). Marchew gotujemy na średnim ogniu i w tym czasie przygotowujemy imbir – obieramy i kroimy na kawałki. Wrzucamy do garnka i gotujemy dalej – do miękkości marchewki.
  • Po ugotowaniu wodę odcedzamy (nie wylewamy!) i odstawiamy do wystygnięcia, marchewkę z imbirem blendujemy. Do wody, która pozostała po gotowaniu dodajemy miód i całość przelewamy do papki marchewkowej – mieszamy i przekładamy do słoiczka.

Wskazówki

Z tej porcji wyszły mi prawie dwa takie słoiczki, a to naprawdę sporo papki ;-)))).
Domową miksturę przechowuję około 5 dni w lodówce.
domowy syrop na kaszel
domowy syrop na kaszel

Domowe słodycze

Menu dla dzieci – co Lila jadła?

Co Lila jadła? 58 menu dla dziecka BLW

Co Lila jadła? 58 menu dla dziecka BLW

Z tego wpisu dowiesz się jaką „nutellę” polecam dla dzieci i dlaczego? Jak zrobić pyszne jednogarnkowe danie na dwa dni? Czym posłodzić sernik zamiast białego cukru? Jaka jest w tym momencie ulubiona zupa Liliany? Co podać na kolację, jak już wszystko się przejadło?

Menu BLW – Co Lila jadła? 57

Menu BLW – Co Lila jadła? 57

Jakie warzywa Lila lubi “dogryzać” i czym posypała jajko? Co oprócz owoców Lila zabiera ze sobą na drugie śniadanie? Co wyczarować z kaszy jaglanej na kolację? Co to jest przysmak Shreka i jak go zrobić?