Drożdżówki ze śliwkami

Drożdżówki ze śliwkami dla dzieci BLW i całej rodziny z małą ilością cukru kokosowego. Śliwki to smak jesieni – możesz również zrobić czekośliwkę laughing – przyda Ci się na kanapki, placuszki czy naleśniki. Ale najpierw zobacz przepis na pyszne bułeczki z migdałową kruszonką. 

drożdżówki ze śliwkami

Przepis na drożdżówki ze śliwkami

Drożdżówki ze śliwkami

Składniki
 

Ciasto:

  • 450 g mąki
  • 2 żółtka
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła
  • 40 g drożdży
  • 1-2 łyżki cukru kokosowego

Nadzienie:

  • 1 kg śliwek
  • 1 łyżeczka cukru kokosowego opcjonalnie
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki wody

Kruszonka:

  • 100 g płatków owsianych
  • garść migdałów
  • 50 g masła
  • 1 łyżka cukru kokosowego

Wykonanie

  • Mleko grzejemy w garnku. Do małej miski dodajemy drożdże, cukier kokosowy, 2 łyżki mleka i mieszamy. Następnie dodajemy 1 łyżkę mąki i odstawiamy na około 10 minut. Do robota kuchennego lub dużej miski wrzucamy resztę składników, na końcu wlewamy drożdże. Ciasto wyrabiamy w robocie kuchennym lub ręcznie. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • Nadzienie:
    Śliwki myjemy, wyciągamy pestki i kroimy na cztery części. Owoce przekładamy do garnka lub na patelnie i dusimy około 15 minut. Możesz dodać odrobinę cukru kokosowego. W szklance rozrabiamy mąkę ziemniaczaną z wodą (1/4 szklanki wody + 1 łyżka mąki ziemniaczanej) i przelewamy do śliwek. Gotujemy jeszcze kilka minut.
  • Kruszonka:
    Do robota kuchennego wsypujemy płatki owsiane i migdały – całość miksujemy. Następnie dodajemy masło i cukier kokosowy. Ponownie miksujemy.
    drożdżówki ze śliwkami
  • Z gotowego ciasta drożdżowego urywamy kawałki i formujemy bułeczki (w środku robimy wgłębienie na śliwki). Gotowe bułeczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdą drożdżówkę nakładamy śliwki i posypujemy kruszonką. Bułeczki pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.

Wskazówki

Mleko powinno być ciepłe – nie gorące.
Duszone śliwki są wystarczająco słodkie, nie musisz dodawać cukru – no chyba, że wolicie baaaaaardzo słodkie drożdżówki.
drożdżówki ze śliwkami

Zobacz książkę 

budyń z dyni

%d bloggers like this: