Domowy jabłecznik
Domowy jabłecznik z kaszą jaglaną to deser, który z pewnością wzmocni Twój organizm. Choć brzmi to dziwnie, bo przecież jesteśmy przyzwyczajeni, że ciasto jest tuczące i zwykle po zjedzeniu kawałka mamy wyrzuty sumienia. Ale nie tym razem! Wszystko za sprawą kaszy jaglanej, która dostarcza wiele substancji odżywczych i właśnie teraz, w okresie jesiennym, powinna jeszcze częściej pojawiać się w naszym menu. Jest idealnym pożywieniem podczas przeziębień dzięki właściwościom antywirusowym. Domowy jabłecznik nie zawiera cukru rafinowanego i niezdrowych tłuszczy. W dodatku jest bez mleka i bez glutenu, a to oznacza, że nadaje się dla najmłodszych alergików. I znowu muszę napisać, że przygotowanie domowego jabłecznika naprawdę nie wymaga wiele czasu – sama pomyśl ile zajmie Ci pomieszanie dwóch składników? Ciasto z takim składem można zjeść i na podwieczorek i na kolację, a nawet na śniadanie! Samo zdrowie – kasza jaglana to królowa kasz, można z niej zrobić wiele domowych smakołyków. Widziałaś już moje inne słodkie propozycje z jej użyciem?
Wiesz co ostatnio odkryłam? Coś zdumiewającego – jest kasza jaglana i KASZA JAGLANA. Niestety różnica w smaku między kaszą jaglaną zwykłą, a tą ekologiczną jest ogromna. Nawet ostatnio widziałam filmik Pani Beaty Pawlikowskiej, która potwierdza różnicę w smaku. Być może dlatego ludzie nie lubią kaszy jaglanej, bo ta zwykła jest wstrętna i smakuje jak mydło? OK – nie przedłużam, zobacz listę składników na szybki domowy jabłecznik
Przepis na domowy jabłecznik
Składniki
300 g suchej kaszy jaglanej
około 500 g jabłek startych na grubych oczkach
½ szklanki świeżo wyciśniętego soku z jabłek (opcjonalnie)
Wykonanie
Kaszę jaglaną (surową – nie gotujemy, tylko płuczemy i przelewamy wrzątkiem) mieszamy ze startymi jabłkami. Jeśli jabłka są za suche, to dolewamy trochę soku. Masę przekładamy do formy i pieczemy w 180 stopniach około 40 minut.
Jeśli lubicie, to do jabłecznika możecie dodać rodzynki.
Można też dodać rozgniecionego banana.
Podajemy z musem malinowym albo polewamy miodem lub jogurtem naturalnym z cynamonem.
Smacznego!
Domowe słodycze
Domowy deser z kaki dla dzieci
Domowy deser z kaki dla dzieci W okresie jesienno-zimowym, oprócz pysznych mandarynek, możemy znaleźć w sklepach tajemniczy owoc o nazwie kaki inaczej persymona. Wyglądem przypomina hmm pomidora (?) i jeśli nie wiemy jak się za niego zabrać - kiedy obrać skórkę i...
Domowe banoffee – pyszny deser dla całej rodziny
Domowe banoffee w słoiku to pyszny, zdrowy i szybki w przygotowaniu deser. Poznaj listę składników, które warto mieć w szafce na “czarną godzinę”. Spróbuj koniecznie – być może stwierdzisz (tak jak ja), że ten prosty deser przebija smakiem niejedno ciasto, które wymaga więcej czasu, umiejętności kulinarnych i pieczenia.
Domowe kule mocy z jagodami
Domowe kule mocy z jagodami to mnóstwo witamin i składników mineralnych! Zobacz pyszne i zdrowe kuleczki, które pokocha cała Twoja rodzina.
Co Lila jadła?
Przepisy dla dzieci BLW – co Lila jadła? 39
BLW to świetna metoda karmienia dzieci, bo nie musisz gotować lub kupować specjalnych obiadków dla swojego bobasa. Wystarczy, że przygotowując posiłek dla całej rodziny wyciągniesz np. warzywa dla dziecka przed przyprawianiem. Z tego wpisu dowiesz się: jakie płatki i z czym ugotować dziecku na śniadanie (nie kupujemy gotowców w sklepie). Jak zrobić pulpeciki dla dziecka BLW? Czy smakowało nam pieczone awokado?
Przepisy dla dzieci BLW – co Lila jadła? 38
Przepisy dla dzieci BLW. W tym wpisie dowiesz się -> Jak ozdobić kanapki i dlaczego dopiero od niedawna robimy dekoracje potrawom. Jaki jogurt dla dziecka wybrać. Jaki olej wlałam do zupy pomidorowej. Co tym razem wylądowało na naszej pizzy. Jak zrobić rogaliki a’la 7 days. Jak zrobić szybką kolację.
Co Lila jadła w środę? 37 zdrowe przepisy dla dziecka BLW
Zdrowe przepisy dla dzieci BLW i całej rodziny. Z tego wpisu dowiesz się: Jak przygotować płatki jaglane. Czym przyprawić mięso dla dziecka. Jaką zupę ugotować dla dziecka. Jak zrobić domowe raffaello czyli zdrowe słodycze dla dziecka. Jak zrobić placki z cukinii i batata (idealne przy BLW). Zobacz nasze menu.