Domowy jabłecznik
Domowy jabłecznik z kaszą jaglaną to deser, który z pewnością wzmocni Twój organizm. Choć brzmi to dziwnie, bo przecież jesteśmy przyzwyczajeni, że ciasto jest tuczące i zwykle po zjedzeniu kawałka mamy wyrzuty sumienia. Ale nie tym razem! Wszystko za sprawą kaszy jaglanej, która dostarcza wiele substancji odżywczych i właśnie teraz, w okresie jesiennym, powinna jeszcze częściej pojawiać się w naszym menu. Jest idealnym pożywieniem podczas przeziębień dzięki właściwościom antywirusowym. Domowy jabłecznik nie zawiera cukru rafinowanego i niezdrowych tłuszczy. W dodatku jest bez mleka i bez glutenu, a to oznacza, że nadaje się dla najmłodszych alergików. I znowu muszę napisać, że przygotowanie domowego jabłecznika naprawdę nie wymaga wiele czasu – sama pomyśl ile zajmie Ci pomieszanie dwóch składników? Ciasto z takim składem można zjeść i na podwieczorek i na kolację, a nawet na śniadanie! Samo zdrowie – kasza jaglana to królowa kasz, można z niej zrobić wiele domowych smakołyków. Widziałaś już moje inne słodkie propozycje z jej użyciem?
Wiesz co ostatnio odkryłam? Coś zdumiewającego – jest kasza jaglana i KASZA JAGLANA. Niestety różnica w smaku między kaszą jaglaną zwykłą, a tą ekologiczną jest ogromna. Nawet ostatnio widziałam filmik Pani Beaty Pawlikowskiej, która potwierdza różnicę w smaku. Być może dlatego ludzie nie lubią kaszy jaglanej, bo ta zwykła jest wstrętna i smakuje jak mydło? OK – nie przedłużam, zobacz listę składników na szybki domowy jabłecznik
Przepis na domowy jabłecznik
Składniki
300 g suchej kaszy jaglanej
około 500 g jabłek startych na grubych oczkach
½ szklanki świeżo wyciśniętego soku z jabłek (opcjonalnie)
Wykonanie
Kaszę jaglaną (surową – nie gotujemy, tylko płuczemy i przelewamy wrzątkiem) mieszamy ze startymi jabłkami. Jeśli jabłka są za suche, to dolewamy trochę soku. Masę przekładamy do formy i pieczemy w 180 stopniach około 40 minut.
Jeśli lubicie, to do jabłecznika możecie dodać rodzynki.
Można też dodać rozgniecionego banana.
Podajemy z musem malinowym albo polewamy miodem lub jogurtem naturalnym z cynamonem.
Smacznego!
Domowe słodycze
Domowe drożdżówki dla dziecka w kształcie serca
Domowe drożdżówki dla dziecka w kształcie serca. (Nie)zwykłe i proste – smak dzieciństwa, idealne do prawdziwego domowego kakao!
Domowy kisiel – deser pełen miłości ❤ ❤ ❤
Domowy kisiel Domowy kisiel to szybki i prosty w przygotowaniu deser (nie tylko) na Walentynki. Każdy powód jest dobry do świętowania. Niezależnie od tego czy masz jakieś plany, czy nie. Czy jesteś „za” walentynkami czy „przeciw”. Czy obchodzisz, czy nie – zachęcam do...
Domowe toffifee – zdrowe słodycze dla dzieci
Domowe toffifee - zdrowe słodycze dla dzieci"Zabawa tkwi w toffifee"- tak od kilku dni śpiewamy sobie z Lilianą. Kolejny prosty przepis do kolekcji domowych słodyczy. Zrobienie toffifee zajmie Ci mniej czasu niż wyskoczenie z domu po sklepową wersję tej znanej...
Co Lila jadła?
Zdrowe przepisy dla dzieci BLW – co Lila jadła? 12
Zdrowe przepisy dla dzieci BLW, inspiracje i porady. Z tego wpisu dowiesz się: Jak zrobić jajecznicę z pomidorami dla dziecka BLW? Jak zrobić zupę z klopsikami? Na jakim mleku zrobiłam naleśniki? Jak zrobić domowy budyń czekoladowy dla dzieci?
Zdrowe przepisy dla dzieci BLW – co Lila jadła? 11
Zdrowe przepisy dla dzieci BLW + porady i inspiracje. Z tego wpisu dowiesz się: Jak zrobić owsiankę? Na jakim mleku zrobiłam muffinki drożdżowe? Jakie jest ulubione warzywo Liliany? Z jakich warzyw zrobiliśmy sok?
Co Lila jadła w środę? 10 -zdrowe przepisy dla dzieci BLW
Jakie warzywa rosną w naszym ogródku? Jaki jogurt wybrać dla dziecka? Jak zrobić obiad w kilka minut? Jaki zrobić rogaliki a’la 7 days? Jak zrobić kolację dla dzieci w kilka minut?