Domowy murzynek

Domowy murzynek to ciasto, które sama piekłam już w podstawówce! Sentymenciara ze mnie okropna, aż się łezka w oku kręci. Po lekcjach przychodziły do mnie koleżanki i miałyśmy niezłą frajdę, bo pomagał nam Thermomix. Wtedy to było takie „wow” – wystarczyło wrzucić składniki zgodnie ze wskazówkami w książce i włączyć urządzenie. Nam – nastolatkom bardzo to odpowiadało  tongue-out Ten thermomix ma prawie 20 lat i dalej śmiga laughing W dodatku mój tato dopiero teraz (po tylu latach!) się do niego przekonał i korzysta z tej maszyny codziennie! Miksuje warzywa na zupę i fasolę do smalcu. (Zobacz przepis na smalec z fasoli). Ale wracając do domowego murzynka to kilka lat temu dostałam od cioci przepis na kolejną wersję, która różniła się od tej naszej „szkolnej” tym, że ciasto było baaaardzo mokre. W smaku o wiele lepsze od suchego szkolnego murzynka tongue-out Niestety główne składniki to olej, cukier, mąka, mleko i powidła, które podkręcały smak oraz sprawiały, że ciasto było pioruńsko słodkie. Dzisiaj zdradzę Ci genialny przepis na fit murzynka bez dodatku cukru rafinowanego. Same pożywne składniki ❤

Nowa wersja – zdrowsze ciasto

Dobrze już znasz moje podejście do żywienia. Jeśli można coś zrobić dla zdrowia i nie jest to skomplikowane to po prostu to zrobię! Dlatego olej, cukier, mleko, mąkę pszenną zamieniłam na zdrowsze odpowiedniki cool Ciasto, które dzisiaj proponuję jest dla mnie idealne do herbaty (kawy nie piję tongue-out ), szybkie w przygotowaniu, bo wystarczy wrzucić wszystko do blendera smile Nie trzeba oddzielać jajek, korzystać z kilku misek. Szybkie, proste – na pewno każdy sobie poradzi! W dodatku jest pyszne nawet na drugi i trzeci dzień! To co, chyba nie odmówisz?

Domowy murzynek – przepis na banalnie proste ciasto

Składniki

3 banany

jajko

130 ml mleka (u mnie domowe owsiane)

3 łyżki oleju kokosowego

80 g mąki gryczanej

1 łyżeczka sody

2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki (100 % owoców bez dodatku cukru)

2 łyżki kakao

Wykonanie

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

Dajcie znać czy skusicie się na domowego murzynka wink

Menu BLW – co Lila jadła?

Jedzenie BLW – co Lila jadła? 43

Jedzenie BLW – co Lila jadła? 43

Zobacz co Lila jadła, a przy okazji dowiesz się: jaki sok wlałam Lilce do owsianki, z jakich składników zrobiłam zielony koktajl, jaką zupę wymyśliłam i czym udekorowałam, jakie wege burgery jedliśmy tym razem na obiad, jak zrobić domowy budyń czekoladowy, co zrobić dziecku na kolację? Zobacz zdrowe posiłki dla dziecka BLW i całej rodziny (bo przecież nie musisz gotować dwóch obiadów). Więcej w poście.

Menu na cały dzień BLW – co Lila jadła? 42

Menu na cały dzień BLW – co Lila jadła? 42

Co to jest hummus i z czym to się je? Jaki tłuszcz wlać dziecku do zupy? Z czym podałam kaszę jaglaną na drugie danie? Co podać dziecku na obiad? – zdrowa i szybka inspiracja BLW. Jakie kiełki ostatnio kupiłam i dlaczego je polecam? Zobacz nasze menu na cały dzień BLW.

Menu na cały dzień BLW – co Lila jadła? 41

Menu na cały dzień BLW – co Lila jadła? 41

Co ugotować dziecku BLW|? Jak zrobić placki dla dziecka BLW? Te placki to HIT – są proste w przygotowaniu, pyszne i bez cukru rafinowanego, mąki, mleka. Dlaczego Lila nie chciała szczypiorku w zupie? Co zrobić na kolację i dlaczego warto zrobić większą porcję? Jakie ciastka posmakowały Lilianie w ostatnim tygodniu? Zdrowe przepisy dla całej rodziny – zobacz nowe inspiracje.