Domowy murzynek

Domowy murzynek to ciasto, które sama piekłam już w podstawówce! Sentymenciara ze mnie okropna, aż się łezka w oku kręci. Po lekcjach przychodziły do mnie koleżanki i miałyśmy niezłą frajdę, bo pomagał nam Thermomix. Wtedy to było takie „wow” – wystarczyło wrzucić składniki zgodnie ze wskazówkami w książce i włączyć urządzenie. Nam – nastolatkom bardzo to odpowiadało  tongue-out Ten thermomix ma prawie 20 lat i dalej śmiga laughing W dodatku mój tato dopiero teraz (po tylu latach!) się do niego przekonał i korzysta z tej maszyny codziennie! Miksuje warzywa na zupę i fasolę do smalcu. (Zobacz przepis na smalec z fasoli). Ale wracając do domowego murzynka to kilka lat temu dostałam od cioci przepis na kolejną wersję, która różniła się od tej naszej „szkolnej” tym, że ciasto było baaaardzo mokre. W smaku o wiele lepsze od suchego szkolnego murzynka tongue-out Niestety główne składniki to olej, cukier, mąka, mleko i powidła, które podkręcały smak oraz sprawiały, że ciasto było pioruńsko słodkie. Dzisiaj zdradzę Ci genialny przepis na fit murzynka bez dodatku cukru rafinowanego. Same pożywne składniki ❤

Nowa wersja – zdrowsze ciasto

Dobrze już znasz moje podejście do żywienia. Jeśli można coś zrobić dla zdrowia i nie jest to skomplikowane to po prostu to zrobię! Dlatego olej, cukier, mleko, mąkę pszenną zamieniłam na zdrowsze odpowiedniki cool Ciasto, które dzisiaj proponuję jest dla mnie idealne do herbaty (kawy nie piję tongue-out ), szybkie w przygotowaniu, bo wystarczy wrzucić wszystko do blendera smile Nie trzeba oddzielać jajek, korzystać z kilku misek. Szybkie, proste – na pewno każdy sobie poradzi! W dodatku jest pyszne nawet na drugi i trzeci dzień! To co, chyba nie odmówisz?

Domowy murzynek – przepis na banalnie proste ciasto

Składniki

3 banany

jajko

130 ml mleka (u mnie domowe owsiane)

3 łyżki oleju kokosowego

80 g mąki gryczanej

1 łyżeczka sody

2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki (100 % owoców bez dodatku cukru)

2 łyżki kakao

Wykonanie

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

Dajcie znać czy skusicie się na domowego murzynka wink

Menu BLW – co Lila jadła?

Zdrowe przepisy dla dzieci – co Lila jadła? 52

Zdrowe przepisy dla dzieci – co Lila jadła? 52

W tym wpisie przekonasz się, że nie warto kupować kaszek o smaku owocowym (moja domowa wersja wygląda smakowicie i zawiera mnóstwo owoców). Dowiesz się czy posmakowała Lilce papaja i do czego można wykorzystać pestki. Podam Ci przepis na chłodnik dla dzieci. Dowiesz się jak zrobić pyszną tortillę w 5 minut (wersja dla leniwych). Z jakiego warzywa zrobiłam lody i czy wyszedł mój eksperyment. Co podać dziecku na kolację ( i obiecuję – nie będą to kanapki).

Co Lila jadła? 51 – co ugotować dziecku BLW

Co Lila jadła? 51 – co ugotować dziecku BLW

W tym wpisie udowodnię Ci, że warto dać dziecku wybór, a nie wciskać na siłę pietruszkę czy szczypiorek. Bo przecież bobas lubi wybór. Każdy bobas 🙂 – wtedy chętniej wcina jedzenie. Dowiesz się jak zrobić Myszkę Miki z arbuza, jaką zupę Lila jadła u dziadka, jak zrobić makaron tagliatelle ze szpinakiem, jak zrobić domowego murzynka bez cukru rafinowanego oraz co podać dziecku na kolację, gdy nie ma ani ochoty, ani pomysłu na przygotowanie czegoś specjalnego. Zdrowe przepisy dla dzieci – BLW 🙂

Zdrowe przepisy dla dzieci BLW – co Lila jadła? 50

Zdrowe przepisy dla dzieci BLW – co Lila jadła? 50

Jakie płatki możesz kupić i ugotować dziecku zamiast gotowych kaszek. Jak zrobić zdrowy i pyszny makaron dla dziecka BLW (bez dodatku cukru). Jaki podwieczorek zrobił mój mąż – Twój też sobie z tym poradzi 😉 Z czego składa się nasz wegański pasztet?