Dorsz pieczony BLW

Ryba pieczona z marchewką – soczysta i cytrynowa. To świetny dodatek do kaszy, warzyw czy ryżu. Możesz podać ją na obiad i na kolację. Zobacz przepis na pieczonego dorsza.

dorsz pieczony blw

Przepis na dorsza pieczonego BLW

dorsz pieczony blw

Dorsz pieczony z marchewką BLW

Lady Och Mistrzyni

Składniki
 

  • 4 filety z dorsza
  • 2 marchewki
  • 1 cytryna
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • pęczek koperku
  • kilka łyżek oliwy

Wykonanie

  • Filety z dorsza myjemy i przekładamy na talerz. Następnie osuszamy i przyprawiamy pieprzem. Cytrynę dokładnie szorujemy – z połowy cytryny wyciskamy sok, a drugą połowę kroimy. Rybę skrapiamy cytryną. Marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy rybę, marchewkę, kawałki cytryny. Całość skrapiamy oliwą i posypujemy koperkiem (u mnie mrożony) . Pieczemy w 180 stopniach około 35 minut.

Wskazówki

Możesz wykorzystać mrożoną rybę.
Rybę pieczoną podawaj z kaszą, surówką lub ziemniakami.
Przed podaniem ryby, sprawdź czy nie ma ości.
dorsz pieczony blw