Pierogi z zieloną soczewicą

Pierogi z zieloną soczewicą to nasze odkrycie w 2016 roku. Gdzieś w postach „co Lila jadła” można znaleźć je jako propozycje na obiad. Przepisu nie było, dlatego stworzyłam ten post, bo według mnie pierogi z zieloną soczewicą są lepsze od ruskich! No taka prawda tongue-out Skusiłam się na samodzielne lepienie pierogów w czasie kwarantanny. W domu rodzinnym byłam „ekspertką od farszu”. Nigdy nie lepiłam pierogów. Nie lubię tego. Pierogi jemy jak je dostaniemy, ale żeby tak samemu robić od a do z to NIEEEEE. W tym czasie wolę zrobić 5 innych obiadów tongue-outlaughing

Lilunia pocieszyła mnie, że przecież ona jest ekspertką od ciasta, ja od farszu i jakoś damy radę cool

Podsumowując -> 3 godziny lepienia – 5 minut jedzenia, no ale warto było, bo to najlepsze pierogi na świecie.

 

pierogi z zieloną soczewicą

Przepis na pierogi z zieloną soczewicą

pierogi z zieloną soczewicą

Pierogi z zieloną soczewicą

Składniki
 

Ciasto na pierogi:

  • 500 g mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 280 ml ciepłej wody
  • szczypta soli

Farsz:

  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 2 cebule
  • pieprz
  • masło klarowane (do smażenia)

Wykonanie

  • Farsz:
    Soczewicę gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Cebule obieramy i kroimy w kostkę – dusimy na maśle klarowanym. Następnie przyprawiamy pieprzem. Do ugotowanej soczewicy dodajemy cebule (pół porcji – reszta przyda się do okraszenia pierogów) i przyprawiamy pieprzem. Całość mieszamy.
  • Ciasto:
    Mąkę mieszamy z wodą, olejem i solą. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Dzielimy na części i rozwałkowujemy, wycinamy kółka, nakładamy farsz i zlepiamy brzegi tworząc pierogi – technika dowolna – jak kto potrafi.
  • Gotowe pierogi z soczewicą wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy około 4 minut po wypłynięciu.
  • Podajemy z cebulką.

Wskazówki

Podziel ciasto na kilka części i przykryj folią, aby nie obsychało.
Zdrowiej, bo...
zielona soczewica to bogate źródło białka i żelaza.
kolacja,obiad
soczewica,strączki
pierogi z zieloną soczewicą
pierogi z zieloną soczewicą
Zdrowe przepisy dla dzieci BLW – co Lila jadła? 50

Zdrowe przepisy dla dzieci BLW – co Lila jadła? 50

Jakie płatki możesz kupić i ugotować dziecku zamiast gotowych kaszek. Jak zrobić zdrowy i pyszny makaron dla dziecka BLW (bez dodatku cukru). Jaki podwieczorek zrobił mój mąż – Twój też sobie z tym poradzi 😉 Z czego składa się nasz wegański pasztet?

Zdrowe przepisy BLW – co Lila jadła? 49

Zdrowe przepisy BLW – co Lila jadła? 49

Jak zrobić omlet BLW, który jest pyszniutki, ale “mi jednak nie smakuje” czyli problemy żywieniowe małego dziecka. Jak można wykorzystać całego melona – musisz zrobić z niego miseczkę. Jak przyozdobić zupę, a przy okazji pouczyć dziecka literek. Jakie pulpeciki są hitem w naszym domu i idealnie nadają się dla dziecka BLW. Jak zrobić mus czekoladowy i czy warto zrobić z niego lody. Jak zrobić placki warzywne BLW? Zobacz zdrowe przepisy dla dziecka i całej rodziny.

Kulinarne inspiracje dla dzieci BLW – co Lila jadła? 48

Kulinarne inspiracje dla dzieci BLW – co Lila jadła? 48

Z tego wpisu dowiesz się: jak gotuję owsiankę, co wrzuciłam do rosołu zamiast tradycyjnego makaronu nitki, z jakiej kaszy zrobiłam potworka na drugie danie, jak zrobić ciasteczka dla dzieci bez cukru rafinowanego – możesz je zabrać na spacer lub dłuższą wycieczkę, jak zrobić fit smalec dla dziecka. Poznaj zdrowe i smaczne przepisy BLW dla całej rodziny.