Pierogi z zieloną soczewicą

Pierogi z zieloną soczewicą to nasze odkrycie w 2016 roku. Gdzieś w postach „co Lila jadła” można znaleźć je jako propozycje na obiad. Przepisu nie było, dlatego stworzyłam ten post, bo według mnie pierogi z zieloną soczewicą są lepsze od ruskich! No taka prawda tongue-out Skusiłam się na samodzielne lepienie pierogów w czasie kwarantanny. W domu rodzinnym byłam „ekspertką od farszu”. Nigdy nie lepiłam pierogów. Nie lubię tego. Pierogi jemy jak je dostaniemy, ale żeby tak samemu robić od a do z to NIEEEEE. W tym czasie wolę zrobić 5 innych obiadów tongue-outlaughing

Lilunia pocieszyła mnie, że przecież ona jest ekspertką od ciasta, ja od farszu i jakoś damy radę cool

Podsumowując -> 3 godziny lepienia – 5 minut jedzenia, no ale warto było, bo to najlepsze pierogi na świecie.

 

pierogi z zieloną soczewicą

Przepis na pierogi z zieloną soczewicą

pierogi z zieloną soczewicą

Pierogi z zieloną soczewicą

Składniki
 

Ciasto na pierogi:

  • 500 g mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 280 ml ciepłej wody
  • szczypta soli

Farsz:

  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 2 cebule
  • pieprz
  • masło klarowane (do smażenia)

Wykonanie

  • Farsz:
    Soczewicę gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Cebule obieramy i kroimy w kostkę – dusimy na maśle klarowanym. Następnie przyprawiamy pieprzem. Do ugotowanej soczewicy dodajemy cebule (pół porcji – reszta przyda się do okraszenia pierogów) i przyprawiamy pieprzem. Całość mieszamy.
  • Ciasto:
    Mąkę mieszamy z wodą, olejem i solą. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Dzielimy na części i rozwałkowujemy, wycinamy kółka, nakładamy farsz i zlepiamy brzegi tworząc pierogi – technika dowolna – jak kto potrafi.
  • Gotowe pierogi z soczewicą wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy około 4 minut po wypłynięciu.
  • Podajemy z cebulką.

Wskazówki

Podziel ciasto na kilka części i przykryj folią, aby nie obsychało.
Zdrowiej, bo...
zielona soczewica to bogate źródło białka i żelaza.
kolacja,obiad
soczewica,strączki
pierogi z zieloną soczewicą
pierogi z zieloną soczewicą
Smaczne przepisy dla dzieci BLW – co Lila jadła? 44

Smaczne przepisy dla dzieci BLW – co Lila jadła? 44

Jak zrobić czekoladową owsiankę, która zastępuje nam czekoladowe płatki ze sklepu? Z czego zrobiłam kulki na drugie danie. Jak zrobić wartościowy batonik dla dziecka, bez dodatku cukru – idealny dla najmłodszych. Jak zrobić zielone naleśniki? Jak wykorzystać szpinak w naleśnikach? Zobacz moje propozycje na zdrowe posiłki dla dzieci BLW.

Jedzenie BLW – co Lila jadła? 43

Jedzenie BLW – co Lila jadła? 43

Zobacz co Lila jadła, a przy okazji dowiesz się: jaki sok wlałam Lilce do owsianki, z jakich składników zrobiłam zielony koktajl, jaką zupę wymyśliłam i czym udekorowałam, jakie wege burgery jedliśmy tym razem na obiad, jak zrobić domowy budyń czekoladowy, co zrobić dziecku na kolację? Zobacz zdrowe posiłki dla dziecka BLW i całej rodziny (bo przecież nie musisz gotować dwóch obiadów). Więcej w poście.

Menu na cały dzień BLW – co Lila jadła? 42

Menu na cały dzień BLW – co Lila jadła? 42

Co to jest hummus i z czym to się je? Jaki tłuszcz wlać dziecku do zupy? Z czym podałam kaszę jaglaną na drugie danie? Co podać dziecku na obiad? – zdrowa i szybka inspiracja BLW. Jakie kiełki ostatnio kupiłam i dlaczego je polecam? Zobacz nasze menu na cały dzień BLW.