Domowa karpatka
Domowa karpatka z kremem jaglanym w wersji fit. To pyszne ciasto, które przygotujesz w kilka chwil. A jeśli kasza jaglana została Ci z poprzedniego dnia lub ugotujesz ją dzień wcześniej, to juz w ogóle bajka, bo wystarczy tylko zmontować masę i upiec dwa placki Lila skakała niecierpliwie koło lodówki i z rozbrajającą miną wyciągała całą blaszkę, biegła do salonu, wzięła kawałek ciasta i zajadała się pyszną …. kaszą jaglaną! Och, jakie to cudowne i jak niewiele mojemu dziecku do szczęścia potrzeba. Uwielbiam te nasze domowe słodycze. Praktycznie wszystkie mają super skład – są odpowienie dla małego brzuszka. Można się nimi zajadać bez poczucia winy. Zobacz na przykład takie domowe raffaello i porównaj składniki z tym oryginalnym ze sklepu. Widzisz różnicę? Nie przyzwyczajaj swojego malucha wcześnie do sklepowych słodyczy – zrób w domu swoje smakołyki, a na pewno je pokocha.
Przepis na domową karpatkę
Składniki
Ciasto
130 g masła
1 szklanka wody
1 szklanka mąki orkiszowej
5 jajek
Nadzienie z kaszy jaglanej
1 szklanka kaszy jaglanej
2 ½ szklanki mleka roślinnego (u mnie kokosowe) – jak zrobić? kliknij poniżej w „Domowe mleko roślinne”
syrop klonowy/ miód/ ksylitol (opcjonalnie)
Wykonanie
Ciasto
Do garnka wlewamy szklankę wody, dodajemy masło i podgrzewamy na średnim ogniu. Gdy masło się roztopi, zmniejszamy moc palnika, dodajemy mąkę i mieszamy energicznie, aż powstanie gęsta masa bez grudek. Odstawiamy do wystygnięcia. Po przestudzeniu masę miksujemy mikserem i wbijamy jajka (jedno po drugim). Gęste klejące ciasto dzielimy na dwie części. Każdą porcję rozprowadzamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy 20-25 minut w 200 stopniach. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia. Jeśli nie masz dwóch takich samych blaszek, to musisz upiec dwa placki, jeden po drugim – tak jak ja
Wymiary mojej blaszki 28×23
Nadzienie
Kaszę jaglaną płuczemy kilka razy i gotujemy na mleku roślinnym pod przykryciem (nie mieszamy kaszy w trakcie gotowania). Po ugotowaniu zostawiamy kaszę kilka minut pod przykryciem. Wystudzoną kaszę miksujemy na gładki krem. Od Ciebie zależy czym posłodzisz i ile słodzidła zużyjesz. Nam wystarczy łyżka / dwie miodu, ale pewnie dla wielu to będzie za mało Dodaj tyle słodzidła, ile lubicie.
Gotowy krem jaglany wykładamy na blat upieczonego ciasta i przykrywamy drugim blatem. Ciasto schładzamy w lodówce.
Smacznego!
Domowe słodycze
Domowy jagielnik – 3 smaki w jednym
Domowy jagielnik to pyszne i zdrowe ciacho, które składa się w sumie z trzech znanych smaków: bounty, nutelli i raffaello.
Domowy chlebek bananowy BLW
Co zrobić z przejrzałymi bananami? Absolutnie nie wyrzucać. Możesz je wykorzystać do koktajli, ciasteczek albo upiec pyszny chlebek bananowy BLW – idealny dla dzieci. Zobacz przepis!
Domowe ciasteczka z dynią (bez pieczenia)
Dynia opanowała sklepy, gdzie nie wejdę to krzyczy “weź mnie, weź mnie – jestem taka piękna, pyszna i fajnie wychodzę na zdjęciach”. To akurat prawda – ta bestia jest wyjątkowo fotogeniczna, a oprócz zupy można z niej przygotować pyszne ciasteczka 🙂
Co Lila jadła?
Świąteczne menu dla dziecka BLW
Świąteczne menu dla dziecka Świąteczne kulinarne wyzwania? Challenge accepted 🎄💪 Nie da się ukryć, że dania takie jak smażone ryby, barszcz z grzybami, pierogi z kapustą i grzybami, sałatki z dużą ilością majonezu nie są odpowiednie dla małych dzieci. Grzyby leśne w...
Przepisy dla dzieci – co Lila jadła? 30
Przepisy dla dzieci BLW, porady i inspiracje. Z tego wpisu dowiesz się: Jak zrobić śniadanie w kształcie motyla? 😉 Jaki jogurt dla dziecka kupić? Jak zrobić pyszny obiad dla całej rodziny? – czyli frytki dla dziecka BLW. Jak zrobić domowy budyń waniliowy?
Co Lila jadła w środę? 29 jadłospis dla dzieci BLW 29
Zobacz jadłospis dla dzieci BLW i dowiedz się: Jak zrobić pyszny omlet ze szpinakiem dla dziecka BLW. Jaka kasza wylądowała w zupie ziemniaczanej i dlaczego. Z czego są zrobione naleśniki pieguski.