Domowa karpatka
Domowa karpatka z kremem jaglanym w wersji fit. To pyszne ciasto, które przygotujesz w kilka chwil. A jeśli kasza jaglana została Ci z poprzedniego dnia lub ugotujesz ją dzień wcześniej, to juz w ogóle bajka, bo wystarczy tylko zmontować masę i upiec dwa placki Lila skakała niecierpliwie koło lodówki i z rozbrajającą miną wyciągała całą blaszkę, biegła do salonu, wzięła kawałek ciasta i zajadała się pyszną …. kaszą jaglaną! Och, jakie to cudowne i jak niewiele mojemu dziecku do szczęścia potrzeba. Uwielbiam te nasze domowe słodycze. Praktycznie wszystkie mają super skład – są odpowienie dla małego brzuszka. Można się nimi zajadać bez poczucia winy. Zobacz na przykład takie domowe raffaello i porównaj składniki z tym oryginalnym ze sklepu. Widzisz różnicę? Nie przyzwyczajaj swojego malucha wcześnie do sklepowych słodyczy – zrób w domu swoje smakołyki, a na pewno je pokocha.
Przepis na domową karpatkę
Składniki
Ciasto
130 g masła
1 szklanka wody
1 szklanka mąki orkiszowej
5 jajek
Nadzienie z kaszy jaglanej
1 szklanka kaszy jaglanej
2 ½ szklanki mleka roślinnego (u mnie kokosowe) – jak zrobić? kliknij poniżej w „Domowe mleko roślinne”
syrop klonowy/ miód/ ksylitol (opcjonalnie)
Wykonanie
Ciasto
Do garnka wlewamy szklankę wody, dodajemy masło i podgrzewamy na średnim ogniu. Gdy masło się roztopi, zmniejszamy moc palnika, dodajemy mąkę i mieszamy energicznie, aż powstanie gęsta masa bez grudek. Odstawiamy do wystygnięcia. Po przestudzeniu masę miksujemy mikserem i wbijamy jajka (jedno po drugim). Gęste klejące ciasto dzielimy na dwie części. Każdą porcję rozprowadzamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy 20-25 minut w 200 stopniach. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia. Jeśli nie masz dwóch takich samych blaszek, to musisz upiec dwa placki, jeden po drugim – tak jak ja
Wymiary mojej blaszki 28×23
Nadzienie
Kaszę jaglaną płuczemy kilka razy i gotujemy na mleku roślinnym pod przykryciem (nie mieszamy kaszy w trakcie gotowania). Po ugotowaniu zostawiamy kaszę kilka minut pod przykryciem. Wystudzoną kaszę miksujemy na gładki krem. Od Ciebie zależy czym posłodzisz i ile słodzidła zużyjesz. Nam wystarczy łyżka / dwie miodu, ale pewnie dla wielu to będzie za mało Dodaj tyle słodzidła, ile lubicie.
Gotowy krem jaglany wykładamy na blat upieczonego ciasta i przykrywamy drugim blatem. Ciasto schładzamy w lodówce.
Smacznego!
Domowe słodycze
Domowe mleko roślinne – jak zrobić?
Domowe „mleko” roślinne – jak zrobić? Poznaj 3 przepisy na napój roślinny. To proste i nie pochłania dużo czasu! Idealne do dzieci – zdrowe i pożywne.
Domowe jeżyki – masz ochotę?
Domowe jeżyki to kolejny przepis na pyszne i zdrowe ciasteczka. Bez cukru rafinowanego, bez mąki pszennej – same pożywne składniki. Masz ochotę?
Domowy murzynek dla dzieci- ciasto petarda!
Domowy murzynek – ciasto petarda! Bez cukru rafinowanego, bez mąki pszennej! Pyszne, czekoladowe i najważniejsze – szybkie w przygotowaniu 🙂
Co Lila jadła?
Zdrowe przepisy dla dzieci BLW – co Lila jadła? 25
Zdrowe przepisy dla dzieci BLW i całej rodziny. Z tego wpisu dowiesz się: Jak zrobić dziecku owsiankę ? Jak zrobić zupę w kilka minut (wersja dla zapracowanych)?
Jak zrobić obiad w 10 minut? Jak zrobić zdrowy deser dla dziecka bez dodatku cukru rafinowanego? Jak zrobić twaróg na kolację?
Przepisy dla dzieci BLW – co Lila jadła? 24
Przepisy dla dzieci BLW. Tutaj dowiesz się: Jak zrobić omlet dla dziecka BLW. Jak zmienić tradycyjny obiad na coś “lżejszego” dla dziecka BLW. Jak zrobić ciastka dla dziecka BLW bez dodatku cukru. Jak zrobić “pierwsze ciasteczka” dla dziecka.
Menu dla dzieci BLW – co Lila jadła? 23
Menu dla dzieci BLW: Jak zrobic omlet z pomidorami dla dziecka BLW? Jak zrobić zdrowsze monte dla dzieci? Co zrobić z ziemniaków, które zostały z obiadu? Z czym kiedyś jadłam knedle ze śliwkami, a z czym jemy teraz? Zapraszam po inspiracje.