Domowe banoffee
Domowe banoffee to pyszne połączenie kruchych ciasteczek z bananami i śmietanką. Są jeszcze inne ważne składniki, które sprawiają, że deser w słoiku smakuje niebiańsko. Przepis jest dziecinnie prosty, nie wymaga pieczenia, a całość przygotujesz w kilka minut. W dodatku starsze dzieci same sobie poradzą z układaniem warstw w słoiku – a to okazja do spędzenia wspólnego czasu w kuchni. Domowe banoffee przygotowane samodzielnie na pewno ucieszy każdego malucha! Dzięki temu, że na rynku pojawiły się ciasteczka z dobrym składem i bez dodatku cukru zaoszczędzamy mnóstwo czasu, bo nie musimy odpalać piekarnika. Pamiętaj, że nie polecam kupowania znanych herbatników oraz ciasteczek stworzonych specjalnie „dla dzieci”, ponieważ mają bardzo kiepski skład – są przesłodzone, zawierają olej palmowy, barwniki oraz konserwanty. I lepiej byłoby, aby Twój maluch nie był przyzwyczajony do takich produktów. Zobacz też jakie zdrowe słodycze warto kupić dla dziecka.
Domowe banoffee dla dzieci
Składniki
- 9 ciasteczek (bez cukru np. Sante)
- około 70 g daktyli
- 1 łyżka masła orzechowego
- 2-3 banany
- 200 g jogurtu naturalnego (lub mleczka kokosowego z puszki)
- 1 łyżka wiórków kokosowych (opcjonalnie)
- kilka kostek czekolady
- 2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie
- Daktyle zalewamy gorącą wodą.
- Ciasteczka kruszymy na kawałki i wsypujemy na dno słoiczków. Daktyle miksujemy z masłem orzechowym i wodą, która została po moczeniu (ilość wedle uznania – im więcej wody, tym rzadsza konsystencja, u mnie 3-4 łyżki wody).
- Gotową masę dajemy na ciasteczka w słoiczkach. Banany obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do słoiczków.
- Do każdego słoiczka dajemy kilka łyżek jogurtu naturalnego.
- Posypujemy kawałkami czekolady i dekorujemy ciasteczkami i kawałkami banana. Smacznego!
Wskazówki
Domowe słodycze
Domowy jagielnik – 3 smaki w jednym
Domowy jagielnik to pyszne i zdrowe ciacho, które składa się w sumie z trzech znanych smaków: bounty, nutelli i raffaello.
Domowy chlebek bananowy BLW
Co zrobić z przejrzałymi bananami? Absolutnie nie wyrzucać. Możesz je wykorzystać do koktajli, ciasteczek albo upiec pyszny chlebek bananowy BLW – idealny dla dzieci. Zobacz przepis!
Domowe ciasteczka z dynią (bez pieczenia)
Dynia opanowała sklepy, gdzie nie wejdę to krzyczy “weź mnie, weź mnie – jestem taka piękna, pyszna i fajnie wychodzę na zdjęciach”. To akurat prawda – ta bestia jest wyjątkowo fotogeniczna, a oprócz zupy można z niej przygotować pyszne ciasteczka 🙂
MENU BLW – Co Lila jadła?
Przepisy BLW – co Lila jadła? 22
Jak można podać naleśniki dla dziecka BLW? Co tym razem dodałam Lilce do jogurtu naturalnego, bo gotowych “o smaku owocowym” nie kupujemy. Kto zrobił nam pyszne drugie danie? Jak zrobić domowego hamburgera? – czyli slow food dla dziecka BLW.
Zdrowe przepisy dla dzieci BLW – co Lila jadła? 21
Jeśli tutaj wejdziesz, to dowiesz się: Jaki jest nasz śniadaniowy pewniak. Jak smakuje melon galia. Jak zrobić zupę ziemniaczaną dla dzieci BLW. Jak zrobić tosty francuskie dla dziecka BLW?
Co Lila jadła w środę? 19 przepisy dla dzieci BLW 19
Jak zrobić naleśniki w kształcie misia? Jaki jogurt dla dziecka wybrać? Jakie warzywa ukryłam w zupie brokułowej z cukinią? Jaki obiad ugotować dla dziecka BLW w 15 minut? Jak zrobić ciastka marchewkowe dla dzieci BLW? Jak zrobić frytki, które są idealne dla dziecka startującego z BLW?