Domowe banoffee
Domowe banoffee to pyszne połączenie kruchych ciasteczek z bananami i śmietanką. Są jeszcze inne ważne składniki, które sprawiają, że deser w słoiku smakuje niebiańsko. Przepis jest dziecinnie prosty, nie wymaga pieczenia, a całość przygotujesz w kilka minut. W dodatku starsze dzieci same sobie poradzą z układaniem warstw w słoiku – a to okazja do spędzenia wspólnego czasu w kuchni. Domowe banoffee przygotowane samodzielnie na pewno ucieszy każdego malucha! Dzięki temu, że na rynku pojawiły się ciasteczka z dobrym składem i bez dodatku cukru zaoszczędzamy mnóstwo czasu, bo nie musimy odpalać piekarnika. Pamiętaj, że nie polecam kupowania znanych herbatników oraz ciasteczek stworzonych specjalnie „dla dzieci”, ponieważ mają bardzo kiepski skład – są przesłodzone, zawierają olej palmowy, barwniki oraz konserwanty. I lepiej byłoby, aby Twój maluch nie był przyzwyczajony do takich produktów. Zobacz też jakie zdrowe słodycze warto kupić dla dziecka.
Domowe banoffee dla dzieci
Składniki
- 9 ciasteczek (bez cukru np. Sante)
- około 70 g daktyli
- 1 łyżka masła orzechowego
- 2-3 banany
- 200 g jogurtu naturalnego (lub mleczka kokosowego z puszki)
- 1 łyżka wiórków kokosowych (opcjonalnie)
- kilka kostek czekolady
- 2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie
- Daktyle zalewamy gorącą wodą.
- Ciasteczka kruszymy na kawałki i wsypujemy na dno słoiczków. Daktyle miksujemy z masłem orzechowym i wodą, która została po moczeniu (ilość wedle uznania – im więcej wody, tym rzadsza konsystencja, u mnie 3-4 łyżki wody).
- Gotową masę dajemy na ciasteczka w słoiczkach. Banany obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do słoiczków.
- Do każdego słoiczka dajemy kilka łyżek jogurtu naturalnego.
- Posypujemy kawałkami czekolady i dekorujemy ciasteczkami i kawałkami banana. Smacznego!
Wskazówki
Domowe słodycze
Bułeczki z jagodami dla dzieci BLW
Muszą choć raz w roku pojawić się u nas na stole. Nasza wersja jest pieczona z małą ilością cukru kokosowego, na mące orkiszowej.
Lody jagodowe dla dzieci BLW
Kolejna propozycja na wykorzystanie jagód.
Muffinki z wiśniami dla dzieci BLW
Zwykłe babeczki z owocami – musisz spróbować!
MENU BLW – Co Lila jadła?
Menu Liliany BLW- Co Lila jadła? 55
Jak zrobić domową czekośliwkę i do czego wykorzystać? Jak zrobić zupę z dyni dla dziecka, aby wyglądała na #3gwiazdkiMichelin? W tym wpisie znajdziesz przepis na magiczne kulki z Krainy Lodu, które warto wrzucić do każdej zupy (receptura od Anny i Elsy). Dowiesz się jak zrobić placki na tortillę i jak zrobić tortillę po meksykańsku. Poznasz przepis na najłatwiejszy i najzdrowszy jabłecznik dla dziecka – oczywiście bez cukru rafinowanego, bo jabłka są wystarczająco słodkie 🙂
Przepisy dla dzieci BLW – co Lila jadła? 54
W tym wpisie dowiesz się z czym zrobić kaszę mannę i dlaczego nie warto kupować kaszek “dla dzieci”? Jak ugotować pyszny krem ziemniaczany z cukinią dla dziecka?
Jak zrobić tagliatelle z marchewki i cukinii BLW ?Co podać na kolację, żeby było smacznie i zdrowo i na szybko? Zobacz zdrowe i smaczne przepisy dla całej rodziny.
Przepisy dla dzieci – co Lila jadła? 53
Jeśli tu wejdziesz to: dowiesz się dlaczego nie robię Lilce gotowych kanapek? Zobaczysz co zabieramy ze sobą na podwórko do przekąszenia? Dowiesz się, którą kaszką zagęściłam zupę, poznasz przepis na placki z cukinii i pokażę Ci kolejny świetny pomysł na wykorzystanie szpinaku. Jesteś gotowa?