Domowy jabłecznik

Domowy jabłecznik z kaszą jaglaną to deser, który z pewnością wzmocni Twój organizm. Choć brzmi to dziwnie, bo przecież jesteśmy przyzwyczajeni, że ciasto jest tuczące i zwykle po zjedzeniu kawałka mamy wyrzuty sumienia. Ale nie tym razem! Wszystko za sprawą kaszy jaglanej, która dostarcza wiele substancji odżywczych i właśnie teraz, w okresie jesiennym, powinna jeszcze częściej pojawiać się w naszym menu. Jest idealnym pożywieniem podczas przeziębień dzięki właściwościom antywirusowym. Domowy jabłecznik nie zawiera cukru rafinowanego i niezdrowych tłuszczy. W dodatku jest bez mleka i bez glutenu, a to oznacza, że nadaje się dla najmłodszych alergików. I znowu muszę napisać, że przygotowanie domowego jabłecznika naprawdę nie wymaga wiele czasu – sama pomyśl ile zajmie Ci pomieszanie dwóch składników? Ciasto z takim składem można zjeść i na podwieczorek i na kolację, a nawet na śniadanie! Samo zdrowie – kasza jaglana to królowa kasz, można z niej zrobić wiele domowych smakołyków. Widziałaś już moje inne słodkie propozycje z jej użyciem?

Wiesz co ostatnio odkryłam? Coś zdumiewającego surprised– jest kasza jaglana i KASZA JAGLANA. Niestety różnica w smaku między kaszą jaglaną zwykłą, a tą ekologiczną jest ogromna. Nawet ostatnio widziałam filmik Pani Beaty Pawlikowskiej, która potwierdza różnicę w smaku. Być może dlatego ludzie nie lubią kaszy jaglanej, bo ta zwykła jest wstrętna i smakuje jak mydło? OK – nie przedłużam, zobacz listę składników na szybki domowy jabłecznik laughing

Domowy jabłecznik

Przepis na domowy jabłecznik

Składniki

300 g suchej kaszy jaglanej

około 500 g jabłek startych na grubych oczkach

½ szklanki świeżo wyciśniętego soku z jabłek (opcjonalnie)

Wykonanie

Kaszę jaglaną (surową – nie gotujemy, tylko płuczemy i przelewamy wrzątkiem) mieszamy ze startymi jabłkami. Jeśli jabłka są za suche, to dolewamy trochę soku. Masę przekładamy do formy i pieczemy w 180 stopniach około 40 minut.

Jeśli lubicie, to do jabłecznika możecie dodać rodzynki.

Można też dodać rozgniecionego banana.

Podajemy z musem malinowym albo polewamy miodem lub jogurtem naturalnym z cynamonem.

Smacznego!

Domowy jabłecznik
<div class="ml-form-embed"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-account="825833:r4w1b3e3z3"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-form="1496182:e7u3x2"><!-- [et_pb_line_break_holder] --></div>

Domowe słodycze

Żelki dla dzieci – pyszne witaminki

Żelki dla dzieci – pyszne witaminki

Żelki dla dzieci – pyszne witaminki. Bez sztucznych dodatków i barwników – dzieciaki je pokochają. Poznaj przepis na witaminowe żelki dla malucha.

Co Lila jadła?

Zdrowe przepisy dla dzieci BLW – co Lila jadła? 50

Zdrowe przepisy dla dzieci BLW – co Lila jadła? 50

Jakie płatki możesz kupić i ugotować dziecku zamiast gotowych kaszek. Jak zrobić zdrowy i pyszny makaron dla dziecka BLW (bez dodatku cukru). Jaki podwieczorek zrobił mój mąż – Twój też sobie z tym poradzi 😉 Z czego składa się nasz wegański pasztet?

Zdrowe przepisy BLW – co Lila jadła? 49

Zdrowe przepisy BLW – co Lila jadła? 49

Jak zrobić omlet BLW, który jest pyszniutki, ale “mi jednak nie smakuje” czyli problemy żywieniowe małego dziecka. Jak można wykorzystać całego melona – musisz zrobić z niego miseczkę. Jak przyozdobić zupę, a przy okazji pouczyć dziecka literek. Jakie pulpeciki są hitem w naszym domu i idealnie nadają się dla dziecka BLW. Jak zrobić mus czekoladowy i czy warto zrobić z niego lody. Jak zrobić placki warzywne BLW? Zobacz zdrowe przepisy dla dziecka i całej rodziny.

Kulinarne inspiracje dla dzieci BLW – co Lila jadła? 48

Kulinarne inspiracje dla dzieci BLW – co Lila jadła? 48

Z tego wpisu dowiesz się: jak gotuję owsiankę, co wrzuciłam do rosołu zamiast tradycyjnego makaronu nitki, z jakiej kaszy zrobiłam potworka na drugie danie, jak zrobić ciasteczka dla dzieci bez cukru rafinowanego – możesz je zabrać na spacer lub dłuższą wycieczkę, jak zrobić fit smalec dla dziecka. Poznaj zdrowe i smaczne przepisy BLW dla całej rodziny.