Domowy jabłecznik

Domowy jabłecznik z kaszą jaglaną to deser, który z pewnością wzmocni Twój organizm. Choć brzmi to dziwnie, bo przecież jesteśmy przyzwyczajeni, że ciasto jest tuczące i zwykle po zjedzeniu kawałka mamy wyrzuty sumienia. Ale nie tym razem! Wszystko za sprawą kaszy jaglanej, która dostarcza wiele substancji odżywczych i właśnie teraz, w okresie jesiennym, powinna jeszcze częściej pojawiać się w naszym menu. Jest idealnym pożywieniem podczas przeziębień dzięki właściwościom antywirusowym. Domowy jabłecznik nie zawiera cukru rafinowanego i niezdrowych tłuszczy. W dodatku jest bez mleka i bez glutenu, a to oznacza, że nadaje się dla najmłodszych alergików. I znowu muszę napisać, że przygotowanie domowego jabłecznika naprawdę nie wymaga wiele czasu – sama pomyśl ile zajmie Ci pomieszanie dwóch składników? Ciasto z takim składem można zjeść i na podwieczorek i na kolację, a nawet na śniadanie! Samo zdrowie – kasza jaglana to królowa kasz, można z niej zrobić wiele domowych smakołyków. Widziałaś już moje inne słodkie propozycje z jej użyciem?

Wiesz co ostatnio odkryłam? Coś zdumiewającego surprised– jest kasza jaglana i KASZA JAGLANA. Niestety różnica w smaku między kaszą jaglaną zwykłą, a tą ekologiczną jest ogromna. Nawet ostatnio widziałam filmik Pani Beaty Pawlikowskiej, która potwierdza różnicę w smaku. Być może dlatego ludzie nie lubią kaszy jaglanej, bo ta zwykła jest wstrętna i smakuje jak mydło? OK – nie przedłużam, zobacz listę składników na szybki domowy jabłecznik laughing

Domowy jabłecznik

Przepis na domowy jabłecznik

Składniki

300 g suchej kaszy jaglanej

około 500 g jabłek startych na grubych oczkach

½ szklanki świeżo wyciśniętego soku z jabłek (opcjonalnie)

Wykonanie

Kaszę jaglaną (surową – nie gotujemy, tylko płuczemy i przelewamy wrzątkiem) mieszamy ze startymi jabłkami. Jeśli jabłka są za suche, to dolewamy trochę soku. Masę przekładamy do formy i pieczemy w 180 stopniach około 40 minut.

Jeśli lubicie, to do jabłecznika możecie dodać rodzynki.

Można też dodać rozgniecionego banana.

Podajemy z musem malinowym albo polewamy miodem lub jogurtem naturalnym z cynamonem.

Smacznego!

Domowy jabłecznik
<div class="ml-form-embed"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-account="825833:r4w1b3e3z3"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-form="1496182:e7u3x2"><!-- [et_pb_line_break_holder] --></div>

Domowe słodycze

Tort dla dzieci BLW (szybki i łatwy)

Tort dla dzieci BLW (szybki i łatwy)

Tort dla dzieci BLW na roczek, na drugie urodziny. Prosty i szybki w przygotowaniu, bez piekarnika. Zobacz banalny przepis bez cukru i zbędnych składników.

Co Lila jadła?

Menu dla dzieci BLW – co Lila jadła? 47

Menu dla dzieci BLW – co Lila jadła? 47

Jak zrobić czekoladowe placuszki ? – idealne na BLW. Jak zrobić kotlety rybne, które zachwycą smakiem dziecko i dorosłych? Przepis polecany dla dzieci BLW. Jakie ciasto okazało się hitem ostatniego tygodnia? Będziesz zaskoczona jednym składnikiem i tym, że jest pyszne BEZ dodatku cukru rafinowanego. Jak zrobić cukinię faszerowaną kaszą jaglaną? Tego wszystkiego dowiesz się w tym wpisie. Zapraszam po zdrowe przepisy dla dzieci i całej rodziny.

Menu dla dziecka BLW – co Lila jadła? 46

Menu dla dziecka BLW – co Lila jadła? 46

Zobacz menu na cały dzień. Znajdziesz tutaj odpowiedzi na pytania:
Jak zrobić wartościowy i pyszny budyń dla dziecka.
Jak zrobić tradycyjne kluski w trzech kolorach. Żaden maluch się im nie oprze. Świetne przy karmieniu BLW.
Jaki kisiel Lila zajadała ze smakiem.
Co podać na kolację zamiast chleba.

Menu BLW – co Lila jadła? 45

Menu BLW – co Lila jadła? 45

Z tego wpisu dowiesz się: jak zrobić niezwykłą jajecznicę z różnymi dodatkami? co wybieramy zamiast gotowych jogurtów owocowych? jakie burgery zrobiliśmy z kaszy jaglanej? czy posmakowały Lilianie szparagi przy pierwszym podejściu? Zapraszam po kulinarne inspiracje BLW.