Domowy jabłecznik
Domowy jabłecznik z kaszą jaglaną to deser, który z pewnością wzmocni Twój organizm. Choć brzmi to dziwnie, bo przecież jesteśmy przyzwyczajeni, że ciasto jest tuczące i zwykle po zjedzeniu kawałka mamy wyrzuty sumienia. Ale nie tym razem! Wszystko za sprawą kaszy jaglanej, która dostarcza wiele substancji odżywczych i właśnie teraz, w okresie jesiennym, powinna jeszcze częściej pojawiać się w naszym menu. Jest idealnym pożywieniem podczas przeziębień dzięki właściwościom antywirusowym. Domowy jabłecznik nie zawiera cukru rafinowanego i niezdrowych tłuszczy. W dodatku jest bez mleka i bez glutenu, a to oznacza, że nadaje się dla najmłodszych alergików. I znowu muszę napisać, że przygotowanie domowego jabłecznika naprawdę nie wymaga wiele czasu – sama pomyśl ile zajmie Ci pomieszanie dwóch składników? Ciasto z takim składem można zjeść i na podwieczorek i na kolację, a nawet na śniadanie! Samo zdrowie – kasza jaglana to królowa kasz, można z niej zrobić wiele domowych smakołyków. Widziałaś już moje inne słodkie propozycje z jej użyciem?
Wiesz co ostatnio odkryłam? Coś zdumiewającego – jest kasza jaglana i KASZA JAGLANA. Niestety różnica w smaku między kaszą jaglaną zwykłą, a tą ekologiczną jest ogromna. Nawet ostatnio widziałam filmik Pani Beaty Pawlikowskiej, która potwierdza różnicę w smaku. Być może dlatego ludzie nie lubią kaszy jaglanej, bo ta zwykła jest wstrętna i smakuje jak mydło? OK – nie przedłużam, zobacz listę składników na szybki domowy jabłecznik
Przepis na domowy jabłecznik
Składniki
300 g suchej kaszy jaglanej
około 500 g jabłek startych na grubych oczkach
½ szklanki świeżo wyciśniętego soku z jabłek (opcjonalnie)
Wykonanie
Kaszę jaglaną (surową – nie gotujemy, tylko płuczemy i przelewamy wrzątkiem) mieszamy ze startymi jabłkami. Jeśli jabłka są za suche, to dolewamy trochę soku. Masę przekładamy do formy i pieczemy w 180 stopniach około 40 minut.
Jeśli lubicie, to do jabłecznika możecie dodać rodzynki.
Można też dodać rozgniecionego banana.
Podajemy z musem malinowym albo polewamy miodem lub jogurtem naturalnym z cynamonem.
Smacznego!
Domowe słodycze
Domowa nutella dla dzieci – pyszna i zdrowa
Domowa nutella dla dzieci – prawie jak oryginał tylko BEZ cukru rafinowanego i oleju palmowego. Same wartościowe składniki. Mały Smakosz musi ją poznać!
Pączki dla dzieci pieczone w piekarniku
Pączki dla dzieci -pyszne i lekkie jak chmurka, pieczone w piekarniku. A może to tylko bułeczki? Sprawdź sama – zobacz przepis na odchudzone pączki.
Domowa tarta z jabłkami dla dzieci BLW
Domowa tarta z jabłkami dla dzieci jest prosta w przygotowaniu i sprawdzi się na każdą okazję. Dodatkowym plusem jest to, że ciasto nie wymaga wyszukanych składników. Zobacz przepis na bardzo łatwą w przygotowaniu tartę z jabłkami dla dzieci BLW i całej rodziny!
Co Lila jadła?
10 pomysłów na śniadanie dla dzieci
Poranki bywają chaotyczne, a czasu często brakuje na poszukiwanie pomysłów na śniadanie. W tej bieganinie zazwyczaj sięgamy po sprawdzone kanapki. Jednak, ile razy chciałaś zrobić "coś innego", ale albo zabrakło jednego składnika albo samo wymyślenie śniadanie trwało...
Menu na cały dzień BLW – co Lila jadła? 41
Co ugotować dziecku BLW|? Jak zrobić placki dla dziecka BLW? Te placki to HIT – są proste w przygotowaniu, pyszne i bez cukru rafinowanego, mąki, mleka. Dlaczego Lila nie chciała szczypiorku w zupie? Co zrobić na kolację i dlaczego warto zrobić większą porcję? Jakie ciastka posmakowały Lilianie w ostatnim tygodniu? Zdrowe przepisy dla całej rodziny – zobacz nowe inspiracje.
Zdrowy jadłospis dla dzieci BLW – co Lila jadła? 40
Zdrowy jadłospis dla dzieci BLW, a oprócz tego dowiesz się: Jak zrobić niezwykłą jajecznicę? Gdzie dodać jarmuż i co zrobić, żeby nie był twardy i żylasty? Jak zrobić zielony koktajl ze szpinakiem, który nie robi bleee 😉 tylko mniam, mniam? Ile razy w miesiącu robimy rosół? Jaką zachciankę miał mój mąż i co zrobił na obiad? Co Lila wymyśliła na kolację i co sama wrzuciła w sklepie do koszyka?