Domowy jabłecznik
Domowy jabłecznik z kaszą jaglaną to deser, który z pewnością wzmocni Twój organizm. Choć brzmi to dziwnie, bo przecież jesteśmy przyzwyczajeni, że ciasto jest tuczące i zwykle po zjedzeniu kawałka mamy wyrzuty sumienia. Ale nie tym razem! Wszystko za sprawą kaszy jaglanej, która dostarcza wiele substancji odżywczych i właśnie teraz, w okresie jesiennym, powinna jeszcze częściej pojawiać się w naszym menu. Jest idealnym pożywieniem podczas przeziębień dzięki właściwościom antywirusowym. Domowy jabłecznik nie zawiera cukru rafinowanego i niezdrowych tłuszczy. W dodatku jest bez mleka i bez glutenu, a to oznacza, że nadaje się dla najmłodszych alergików. I znowu muszę napisać, że przygotowanie domowego jabłecznika naprawdę nie wymaga wiele czasu – sama pomyśl ile zajmie Ci pomieszanie dwóch składników? Ciasto z takim składem można zjeść i na podwieczorek i na kolację, a nawet na śniadanie! Samo zdrowie – kasza jaglana to królowa kasz, można z niej zrobić wiele domowych smakołyków. Widziałaś już moje inne słodkie propozycje z jej użyciem?
Wiesz co ostatnio odkryłam? Coś zdumiewającego – jest kasza jaglana i KASZA JAGLANA. Niestety różnica w smaku między kaszą jaglaną zwykłą, a tą ekologiczną jest ogromna. Nawet ostatnio widziałam filmik Pani Beaty Pawlikowskiej, która potwierdza różnicę w smaku. Być może dlatego ludzie nie lubią kaszy jaglanej, bo ta zwykła jest wstrętna i smakuje jak mydło? OK – nie przedłużam, zobacz listę składników na szybki domowy jabłecznik
Przepis na domowy jabłecznik
Składniki
300 g suchej kaszy jaglanej
około 500 g jabłek startych na grubych oczkach
½ szklanki świeżo wyciśniętego soku z jabłek (opcjonalnie)
Wykonanie
Kaszę jaglaną (surową – nie gotujemy, tylko płuczemy i przelewamy wrzątkiem) mieszamy ze startymi jabłkami. Jeśli jabłka są za suche, to dolewamy trochę soku. Masę przekładamy do formy i pieczemy w 180 stopniach około 40 minut.
Jeśli lubicie, to do jabłecznika możecie dodać rodzynki.
Można też dodać rozgniecionego banana.
Podajemy z musem malinowym albo polewamy miodem lub jogurtem naturalnym z cynamonem.
Smacznego!
Domowe słodycze
Domowe kulki z ciecierzycy – zobacz jakie proste
Zdrowe i wartościowe kulki dla Małego Smakosza.
Bułeczki serowe dla dzieci BLW
Bułeczki serowe dla dzieci BLWBułeczki serowe są proste i szybkie w przygotowaniu. Nie trzeba czekać, aż wyrosną - wystarczy wszystkie składniki wymieszać i ciasto gotowe! Zobacz też przepis na domowe bułeczki w kształcie serca.Przepis na bułeczki serowe dla dzieci...
Domowa karpatka z kremem jaglanym
Domowa karpatka Domowa karpatka z kremem jaglanym w wersji fit. To pyszne ciasto, które przygotujesz w kilka chwil. A jeśli kasza jaglana została Ci z poprzedniego dnia lub ugotujesz ją dzień wcześniej, to juz w ogóle bajka, bo wystarczy tylko zmontować...
Co Lila jadła?
Przepisy dla dzieci BLW – co Lila jadła? 33
Z tego wpisu dowiesz się: Jakie jest najlepsze śniadanie? czyli pewniak mojej córki. Jak zrobić domowe monte bez cukru dla dzieci? Jak zrobić jaglane kulki z jarmużem? – idealne dla dzieci przy BLW. Jak zrobić tagliatelle? – super pomysł na kolację. Zapraszam po inspiracje dla całej rodziny.
Przepisy dla dzieci BLW – co Lila jadła? 32
Przepisy dla dzieci BLW i całej rodziny, bo nie musisz gotować specjalnego obiadu dla malucha! Z tego wpisu dowiesz się: Jak zrobić hummus marchewkowy.
Z czym podać jogurt naturalny i jaki wybrać. Czym zagęścić sos. Jak zrobić domowe batoniki bez dodatku cukru rafinowanego. Jak podać kolację dla dziecka BLW.
Zdrowe przepisy dla dzieci BLW – co Lila jadła? 31
Przepisy dla dzieci BLW i całej rodziny. Porady i inspiracje. Jak ugotować płatki jęczmienne? Z czego zrobiłyśmy zielony sok? Jak zrobić makaron ze szpinakiem dla dzieci BLW? Jak zrobić zdrową – domową czekoladę dla dzieci Co Lila zrobiła sobie na kolację?