Domowy jabłecznik

Domowy jabłecznik z kaszą jaglaną to deser, który z pewnością wzmocni Twój organizm. Choć brzmi to dziwnie, bo przecież jesteśmy przyzwyczajeni, że ciasto jest tuczące i zwykle po zjedzeniu kawałka mamy wyrzuty sumienia. Ale nie tym razem! Wszystko za sprawą kaszy jaglanej, która dostarcza wiele substancji odżywczych i właśnie teraz, w okresie jesiennym, powinna jeszcze częściej pojawiać się w naszym menu. Jest idealnym pożywieniem podczas przeziębień dzięki właściwościom antywirusowym. Domowy jabłecznik nie zawiera cukru rafinowanego i niezdrowych tłuszczy. W dodatku jest bez mleka i bez glutenu, a to oznacza, że nadaje się dla najmłodszych alergików. I znowu muszę napisać, że przygotowanie domowego jabłecznika naprawdę nie wymaga wiele czasu – sama pomyśl ile zajmie Ci pomieszanie dwóch składników? Ciasto z takim składem można zjeść i na podwieczorek i na kolację, a nawet na śniadanie! Samo zdrowie – kasza jaglana to królowa kasz, można z niej zrobić wiele domowych smakołyków. Widziałaś już moje inne słodkie propozycje z jej użyciem?

Wiesz co ostatnio odkryłam? Coś zdumiewającego surprised– jest kasza jaglana i KASZA JAGLANA. Niestety różnica w smaku między kaszą jaglaną zwykłą, a tą ekologiczną jest ogromna. Nawet ostatnio widziałam filmik Pani Beaty Pawlikowskiej, która potwierdza różnicę w smaku. Być może dlatego ludzie nie lubią kaszy jaglanej, bo ta zwykła jest wstrętna i smakuje jak mydło? OK – nie przedłużam, zobacz listę składników na szybki domowy jabłecznik laughing

Domowy jabłecznik

Przepis na domowy jabłecznik

Składniki

300 g suchej kaszy jaglanej

około 500 g jabłek startych na grubych oczkach

½ szklanki świeżo wyciśniętego soku z jabłek (opcjonalnie)

Wykonanie

Kaszę jaglaną (surową – nie gotujemy, tylko płuczemy i przelewamy wrzątkiem) mieszamy ze startymi jabłkami. Jeśli jabłka są za suche, to dolewamy trochę soku. Masę przekładamy do formy i pieczemy w 180 stopniach około 40 minut.

Jeśli lubicie, to do jabłecznika możecie dodać rodzynki.

Można też dodać rozgniecionego banana.

Podajemy z musem malinowym albo polewamy miodem lub jogurtem naturalnym z cynamonem.

Smacznego!

Domowy jabłecznik
<div class="ml-form-embed"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-account="825833:r4w1b3e3z3"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-form="1496182:e7u3x2"><!-- [et_pb_line_break_holder] --></div>

Domowe słodycze

Domowe lody dla dzieci (takich nie kupisz!)

Domowe lody dla dzieci (takich nie kupisz!)

Pyszne domowe lody dla dzieci z owocami. W sklepie takich nie kupisz! Smutne – wiem! Ale w domu wyczarujesz zdrowe i smaczne lody (nie tylko) dla dziecka! Zobacz przepis 🙂

Ciasto z czerwoną fasolą dla dzieci BLW

Ciasto z czerwoną fasolą dla dzieci BLW

Pyszne, czekoladowe ciacho. Świetny sposób na czerwoną fasolę! Nikt nie wyczuje, że roślina strączkowa znajduje się w tym cieście. Zobacz przepis i zaskocz najbliższych.

Domowe kule mocy z marchewką dla dzieci BLW

Domowe kule mocy z marchewką dla dzieci BLW

Słodkie, pyszne, bez pieczenia! - domowe kule mocy z marchewką! Zdradzę Ci, że wygrały z domowym raffaello, bo zrobiłam je w tym samym czasie i szybciej zniknęły z talerza. Kolejny przepis na szybki, smaczny i ZDROWY deser dla dziecka. Idealne do małej rączki i do...

Co Lila jadła?

Przepisy BLW – co Lila jadła? 22

Przepisy BLW – co Lila jadła? 22

Jak można podać naleśniki dla dziecka BLW? Co tym razem dodałam Lilce do jogurtu naturalnego, bo gotowych “o smaku owocowym” nie kupujemy. Kto zrobił nam pyszne drugie danie? Jak zrobić domowego hamburgera? – czyli slow food dla dziecka BLW.

Przepisy dla dziecka BLW – co Lila jadła? 20

Przepisy dla dziecka BLW – co Lila jadła? 20

Jak podać awokado dla dziecka (wersja BARDZO leniwa). Jak zrobić zdrowe kulki czekoladowe a’la nesquik i kto Ci może w tym pomóc. Jak zrobić zupkę ze szpinakiem dla dziecka. Jakie nadzienie do pierogów okazało się hitem. Jak zrobić kotleciki bez mięsa dla dzieci BLW.