Domowy jabłecznik
Domowy jabłecznik z kaszą jaglaną to deser, który z pewnością wzmocni Twój organizm. Choć brzmi to dziwnie, bo przecież jesteśmy przyzwyczajeni, że ciasto jest tuczące i zwykle po zjedzeniu kawałka mamy wyrzuty sumienia. Ale nie tym razem! Wszystko za sprawą kaszy jaglanej, która dostarcza wiele substancji odżywczych i właśnie teraz, w okresie jesiennym, powinna jeszcze częściej pojawiać się w naszym menu. Jest idealnym pożywieniem podczas przeziębień dzięki właściwościom antywirusowym. Domowy jabłecznik nie zawiera cukru rafinowanego i niezdrowych tłuszczy. W dodatku jest bez mleka i bez glutenu, a to oznacza, że nadaje się dla najmłodszych alergików. I znowu muszę napisać, że przygotowanie domowego jabłecznika naprawdę nie wymaga wiele czasu – sama pomyśl ile zajmie Ci pomieszanie dwóch składników? Ciasto z takim składem można zjeść i na podwieczorek i na kolację, a nawet na śniadanie! Samo zdrowie – kasza jaglana to królowa kasz, można z niej zrobić wiele domowych smakołyków. Widziałaś już moje inne słodkie propozycje z jej użyciem?
Wiesz co ostatnio odkryłam? Coś zdumiewającego – jest kasza jaglana i KASZA JAGLANA. Niestety różnica w smaku między kaszą jaglaną zwykłą, a tą ekologiczną jest ogromna. Nawet ostatnio widziałam filmik Pani Beaty Pawlikowskiej, która potwierdza różnicę w smaku. Być może dlatego ludzie nie lubią kaszy jaglanej, bo ta zwykła jest wstrętna i smakuje jak mydło? OK – nie przedłużam, zobacz listę składników na szybki domowy jabłecznik
Przepis na domowy jabłecznik
Składniki
300 g suchej kaszy jaglanej
około 500 g jabłek startych na grubych oczkach
½ szklanki świeżo wyciśniętego soku z jabłek (opcjonalnie)
Wykonanie
Kaszę jaglaną (surową – nie gotujemy, tylko płuczemy i przelewamy wrzątkiem) mieszamy ze startymi jabłkami. Jeśli jabłka są za suche, to dolewamy trochę soku. Masę przekładamy do formy i pieczemy w 180 stopniach około 40 minut.
Jeśli lubicie, to do jabłecznika możecie dodać rodzynki.
Można też dodać rozgniecionego banana.
Podajemy z musem malinowym albo polewamy miodem lub jogurtem naturalnym z cynamonem.
Smacznego!
Domowe słodycze
Domowe misie lubisie dla dzieci BLW
Domowe misie lubisie. Prosta i szybka wersja na znane misiaki dla dzieci. Dlaczego warto zrobić je w domu? Ponieważ Ty sama zadecydujesz jak słodkie misie zrobisz swojemu dziecku – nie wsypiesz cukru rafinowanego, nie dodasz aromatów, barwników i innych szkodliwych substancji. Zdrowe słodycze dla dzieci. BLW.
Domowe biszkopciki – ciasteczka BLW
Domowe biszkopciki a'la petitki to puszyste kółeczka, idealne do małej rączki. Nie wiem jak to możliwe, ale zupełnie ominęliśmy etap biszkopcików w diecie Liliany do 4 lat! Te okrąglutkie ciasteczka niewątpliwie kojarzą się z dzieciństwem. Te domowe są świetne dla...
Domowe jajko kinder niespodzianka
Domowe jajko kinder niespodzianka Domowe jajko kinder niespodzianka - idealne dla dzieci. Święta bez jajeczek? Nie ma mowy! Nie kupujemy Lilce oryginalnych kinder niespodzianek, ale to nie znaczy, że nie jemy czekoladowych jajeczek. A niespodzianka? - zdrowie i radość...
Co Lila jadła?
Co Lila jadła w środę? 19 przepisy dla dzieci BLW 19
Jak zrobić naleśniki w kształcie misia? Jaki jogurt dla dziecka wybrać? Jakie warzywa ukryłam w zupie brokułowej z cukinią? Jaki obiad ugotować dla dziecka BLW w 15 minut? Jak zrobić ciastka marchewkowe dla dzieci BLW? Jak zrobić frytki, które są idealne dla dziecka startującego z BLW?
Przepisy BLW 18 – co Lila jadła?
Kto spełnia tysiąc życzeń Lili, kiedy ja przygotowuję śniadanie? Jak zrobić pyszne i chrupiące gofry dla dzieci BLW? Jaką zupę zażyczyła sobie Liliana? Którą kaszę kupiłam po raz pierwszy?
Zdrowe przepisy dla dzieci BLW – co Lila jadła? 16
Jak zrobić pyszną owsiankę dla dziecka BLW? Jak zrobić omlet czekoladowy dla dzieci BLW? Na jakim wywarze gotuję 99% zup? Jak zrobić szybka kolację (bez chleba)? Zobacz moje zdrowe inspiracje kulinarne.