Domowy kisiel
Domowy kisiel to szybki i prosty w przygotowaniu deser (nie tylko) na Walentynki. Każdy powód jest dobry do świętowania. Niezależnie od tego czy masz jakieś plany, czy nie. Czy jesteś „za” walentynkami czy „przeciw”. Czy obchodzisz, czy nie – zachęcam do celebrowania cudownych chwil każdego dnia, aby stworzyć piękne wspomnienia. Czasami oznacza to wykrawanie ciasteczek w kształcie serduszek, czasami zrobienie (nie)zwykłego deseru takiego jak kisiel. Niech ten dzień 14 lutego pomimo, że niektórzy się buntują, bo komercja, bo kocha się przez cały rok, a nie tylko w Walentynki – będzie wyjątkowy. To, że się kocha przez cały rok, nie oznacza, że w ten dzień ma zabraknąć miłości. To kolejny dzień, kolejna szansa na to, aby było bajecznie. Kolejna okazja na wyciągnięcie truskawek zalegających w zamrażarce
Prawda jest taka – nie mamy czasu na skomplikowane przekąski, dlatego proponuję prosty, lecz niezwykły w smaku deser. Nigdy nie przepadałam za kisielem gotowym w proszku, zawsze wygrywał budyń (i tylko czekoladowy), ale odkąd robię domowy kisiel z owocami, to wszyscy ze smakiem się nim zjadamy! Można wybrać różne owoce – truskawki, maliny lub jabłka. Przygotowanie jest tak proste, że już nigdy nie sięgniesz po gotowca ze sklepu.
Przepis na domowy kisiel
Składniki
mrożone* truskawki lub maliny (u mnie 150 g)
szklanka wody
3-4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
syrop klonowy / miód (opcjonalnie do smaku)
biała warstwa: serek (u mnie „Emilki” Mlekoma, Netto) + miód
* w sezonie świeże
Wykonanie
Truskawki wkładamy do garnka i wlewamy ¾ szklanki wody. Gdy owoce zmiękną rozdrabniamy widelcem (lub miksujemy). Do pozostałej wody wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Do gotującego się soku wlewamy rozrobioną mąkę ziemniaczaną. Gotujemy przez chwilę cały czas mieszając. Gotowy kisiel przelewamy do małych słoiczków, na górę dajemy serek.
Smacznego!
Domowe słodycze
Budyń czekoladowy z kaszy jaglanej
Doskonały na deser, ale możesz podać go na śniadanie zamiast gotowych płatków czekoladowych.
Domowe danonki truskawkowe dla dzieci
Bez dodatku cukru i innych zbędnych dodatków. Przygotujesz je w kilka minut i już nigdy nie sięgniesz po serek ze sklepu. Zobacz składniki i zacznij działać.
Sernik na zimno – truskawkowa pianka
Ten chłodny smakołyk sprawdzi się szczególnie w upalne dni.
Co Lila jadła?
Zdrowe przepisy dla dzieci – co Lila jadła? 52
W tym wpisie przekonasz się, że nie warto kupować kaszek o smaku owocowym (moja domowa wersja wygląda smakowicie i zawiera mnóstwo owoców). Dowiesz się czy posmakowała Lilce papaja i do czego można wykorzystać pestki. Podam Ci przepis na chłodnik dla dzieci. Dowiesz się jak zrobić pyszną tortillę w 5 minut (wersja dla leniwych). Z jakiego warzywa zrobiłam lody i czy wyszedł mój eksperyment. Co podać dziecku na kolację ( i obiecuję – nie będą to kanapki).
Co Lila jadła? 51 – co ugotować dziecku BLW
W tym wpisie udowodnię Ci, że warto dać dziecku wybór, a nie wciskać na siłę pietruszkę czy szczypiorek. Bo przecież bobas lubi wybór. Każdy bobas 🙂 – wtedy chętniej wcina jedzenie. Dowiesz się jak zrobić Myszkę Miki z arbuza, jaką zupę Lila jadła u dziadka, jak zrobić makaron tagliatelle ze szpinakiem, jak zrobić domowego murzynka bez cukru rafinowanego oraz co podać dziecku na kolację, gdy nie ma ani ochoty, ani pomysłu na przygotowanie czegoś specjalnego. Zdrowe przepisy dla dzieci – BLW 🙂
Zdrowe przepisy dla dzieci BLW – co Lila jadła? 50
Jakie płatki możesz kupić i ugotować dziecku zamiast gotowych kaszek. Jak zrobić zdrowy i pyszny makaron dla dziecka BLW (bez dodatku cukru). Jaki podwieczorek zrobił mój mąż – Twój też sobie z tym poradzi 😉 Z czego składa się nasz wegański pasztet?