Domowy kopiec kreta

Kopiec kreta to ciasto, które kojarzy mi się z latami młodzieńczymi. Uwielbiałam spędzać czas w kuchni. Nie miałam dostępu do internetu i przepisów. Wtedy kupowałam gotowy produkt z instrukcją – wystarczyło postępować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Na skład gotowego produktu nie zwracałam wtedy uwagi. Teraz mijając sklepowe półki, które uginają się od ciast w paczkach uśmiecham się, bo po pierwsze przypominają mi się tamte ciężkie czasy (bez internetu), a po drugie mąkę i kakao to ja sobie sama wymieszam. Te składniki zawsze mam w domu. Po co kupować mieszankę mąki z kakao, syropem glukozowym, aromatami i cukrem rafinowanym? Nigdy już po takie wynalazki nie sięgnę. Dzisiaj prezentuję domową wersję. Nie będę czarować, bo założę się, że każdy choć raz jadł kopiec kreta. Smaczne ciacho z bananami, które z powodzeniem może być tortem urodzinowym.

domowy kopiec kreta

Przepis na domowy kopiec kreta

Składniki na ciasto
2 łyżeczki sody
30 g cukru kokosowego
250 g mąki pszennej
2 łyżki kakao
250 g jogurtu greckiego
2 jajka
80 ml oleju
Stadniki na krem
250 g mascarpone
330 ml śmietanki 30 % / 36%
Dodatkowo
3-4 banany
sok z cytryny
Wykonanie
 
Ciasto: w jednej misce wymieszać wszystkie mokre składniki, w drugiej misce wszystkie suche. Połączyć zawartość obu misek i miksować na wolnych obrotach.
Piec około 50 minut (do suchego patyczka), 180 stopni.
Tortownica o średnicy 23 cm
Krem: Kremówkę ubić, dodać serek mascarpone i miksować do połączenia się składników.

Jeśli chcesz usztywnić krem to możesz dodać agar agar lub żelatynę.

 

Z ciasta odkroić górę (zostawiając ok 1 cm spodu i 1 cm rantu dookoła) i pokruszyć (będzie potrzebna na posypanie).
Banany obrać i ułożyć na cieście jeden obok drugiego. Skropić sokiem z cytryny (dzięki temu nie ściemnieją). Na banany wyłożyć krem i rozsypać ciasto, które zostało wcześniej przygotowane.
Smacznego!
domowy kopiec kreta
domowy kopiec kreta
domowy kopiec kreta

Domowe słodycze

Co Lila jadła?

Przepisy dla dzieci – co Lila jadła? 53

Przepisy dla dzieci – co Lila jadła? 53

Jeśli tu wejdziesz to: dowiesz się dlaczego nie robię Lilce gotowych kanapek? Zobaczysz co zabieramy ze sobą na podwórko do przekąszenia? Dowiesz się, którą kaszką zagęściłam zupę, poznasz przepis na placki z cukinii i pokażę Ci kolejny świetny pomysł na wykorzystanie szpinaku. Jesteś gotowa?

Zdrowe przepisy dla dzieci – co Lila jadła? 52

Zdrowe przepisy dla dzieci – co Lila jadła? 52

W tym wpisie przekonasz się, że nie warto kupować kaszek o smaku owocowym (moja domowa wersja wygląda smakowicie i zawiera mnóstwo owoców). Dowiesz się czy posmakowała Lilce papaja i do czego można wykorzystać pestki. Podam Ci przepis na chłodnik dla dzieci. Dowiesz się jak zrobić pyszną tortillę w 5 minut (wersja dla leniwych). Z jakiego warzywa zrobiłam lody i czy wyszedł mój eksperyment. Co podać dziecku na kolację ( i obiecuję – nie będą to kanapki).

Co Lila jadła? 51 – co ugotować dziecku BLW

Co Lila jadła? 51 – co ugotować dziecku BLW

W tym wpisie udowodnię Ci, że warto dać dziecku wybór, a nie wciskać na siłę pietruszkę czy szczypiorek. Bo przecież bobas lubi wybór. Każdy bobas 🙂 – wtedy chętniej wcina jedzenie. Dowiesz się jak zrobić Myszkę Miki z arbuza, jaką zupę Lila jadła u dziadka, jak zrobić makaron tagliatelle ze szpinakiem, jak zrobić domowego murzynka bez cukru rafinowanego oraz co podać dziecku na kolację, gdy nie ma ani ochoty, ani pomysłu na przygotowanie czegoś specjalnego. Zdrowe przepisy dla dzieci – BLW 🙂