Domowy syrop z cebuli

Domowy syrop z cebuli to super mikstura na przeziębienie i odporność. Tak naprawdę nie tylko cebula z miodem siedzą w moim słoiku. Ha – jest tu też czosnek, imbir, cytryna i kurkuma. Ten super syrop ma właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne i oczyszczające. To bomba witaminowa, którą warto wypić na ból gardła / przeziębienie.

Wiesz już dobrze, że od dawna polecam naturalne sposoby na łagodne przeziębienia. Zanim podasz dziecku jakiś magiczny syrop na poprawę odporności – spróbuj domowy syrop z cebuli.

domowy syrop na kaszel
domowy syrop z cebuli

Przepis na domowy syrop z cebuli

domowy syrop z cebuli

Syrop z cebuli

Składniki
 

  • 5 cebul
  • 1 łyżeczka kurkumy + szczypta pieprzu
  • 8 ząbków czosnku
  • kawałek imbiru
  • 1 cytryna
  • sok z ½ cytryny
  • kilka łyżek miodu

Wykonanie

  • Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Czosnek i imbir kroimy na kawałki. Cytrynę obieramy ze skórki i kroimy na kawałki.
  • Do słoika wkładamy cebulę + kawałki imbiru + czosnek + pokrojoną cytrynę – całość zalewamy miodem. Na to kolejna warstwa cebuli itd.
  • W połowie dodajemy łyżeczkę kurkumy z pieprzem, a na końcu wszystkie składniki zalewamy sokiem z cytryny.
  • Całość delikatnie ugniatamy i odstawiamy na 12 godzin w ciepłe miejsce.
  • Po tym czasie domowy syrop z cebuli odcedzamy i przechowujemy w lodówce.

Wskazówki

Miód podajemy dzieciom po 12 miesiącu życia.
Tak naprawdę nie ma znaczenia czy dodasz 3 czy 4 cebule (wszystko zależy od wielkości słoika). Mało istotna jest też kolejność układania składników w słoiku.
Dawkowanie
Dzieci po 1 roku życia  – ½  łyżeczki 2 x / dzień
Dzieci po 2. roku życia - 1 łyżeczka 2 x / dzień
domowy syrop z cebuli