Pierogi z zieloną soczewicą

Pierogi z zieloną soczewicą to nasze odkrycie w 2016 roku. Gdzieś w postach „co Lila jadła” można znaleźć je jako propozycje na obiad. Przepisu nie było, dlatego stworzyłam ten post, bo według mnie pierogi z zieloną soczewicą są lepsze od ruskich! No taka prawda tongue-out Skusiłam się na samodzielne lepienie pierogów w czasie kwarantanny. W domu rodzinnym byłam „ekspertką od farszu”. Nigdy nie lepiłam pierogów. Nie lubię tego. Pierogi jemy jak je dostaniemy, ale żeby tak samemu robić od a do z to NIEEEEE. W tym czasie wolę zrobić 5 innych obiadów tongue-outlaughing

Lilunia pocieszyła mnie, że przecież ona jest ekspertką od ciasta, ja od farszu i jakoś damy radę cool

Podsumowując -> 3 godziny lepienia – 5 minut jedzenia, no ale warto było, bo to najlepsze pierogi na świecie.

 

pierogi z zieloną soczewicą

Przepis na pierogi z zieloną soczewicą

pierogi z zieloną soczewicą

Pierogi z zieloną soczewicą

Składniki
 

Ciasto na pierogi:

  • 500 g mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 280 ml ciepłej wody
  • szczypta soli

Farsz:

  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 2 cebule
  • pieprz
  • masło klarowane (do smażenia)

Wykonanie

  • Farsz:
    Soczewicę gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Cebule obieramy i kroimy w kostkę – dusimy na maśle klarowanym. Następnie przyprawiamy pieprzem. Do ugotowanej soczewicy dodajemy cebule (pół porcji – reszta przyda się do okraszenia pierogów) i przyprawiamy pieprzem. Całość mieszamy.
  • Ciasto:
    Mąkę mieszamy z wodą, olejem i solą. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Dzielimy na części i rozwałkowujemy, wycinamy kółka, nakładamy farsz i zlepiamy brzegi tworząc pierogi – technika dowolna – jak kto potrafi.
  • Gotowe pierogi z soczewicą wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy około 4 minut po wypłynięciu.
  • Podajemy z cebulką.

Wskazówki

Podziel ciasto na kilka części i przykryj folią, aby nie obsychało.
Zdrowiej, bo...
zielona soczewica to bogate źródło białka i żelaza.
kolacja,obiad
soczewica,strączki
pierogi z zieloną soczewicą
pierogi z zieloną soczewicą
Przepisy dla dzieci BLW – co Lila jadła? 6

Przepisy dla dzieci BLW – co Lila jadła? 6

Przepisy dla dzieci, porady i inspiracje. Z tego wpisu dowiesz się: Jak zrobiłam placki i dlaczego nie załapałam się na ani jednego? Z czym ugotować zupę rybną? Co dobrego ugotować dziecku na obiad? Jak zrobić kulki mocy w kilka minut?

Przepisy dla dzieci BLW – Co Lila jadła? 4

Przepisy dla dzieci BLW – Co Lila jadła? 4

Przepisy dla dzieci BLW 4 Zobacz, co jadła moja córka i zainspiruj się! Lilia ma już 2 lata i 7 miesięcy – jest Małym Smakoszem. Jeśli jesteś po raz pierwszy, przed przeczytaniem tego wpisu, proszę zapoznaj się z postem Żywienie dziecka – kształtujmy dobre nawyki –...

Jadłospis dla dziecka – co Lila jadła w środę? 3

Jadłospis dla dziecka – co Lila jadła w środę? 3

Jadłospis dla dziecka Co Lila jadła w środę? 3 – to już trzeci wpis z kulinarnymi inspiracjami. Ciekawa jestem, co tym razem Cię zainspiruje – napisz mi o tym w komentarzu poniżej. Jeśli skorzystasz z mojego menu to pochwal się koniecznie! Prześlij zdjęcie na maila...