Śliwki pod owsianą kruszonką

Śliwki pod owsianą kruszonką to bardzo prosty deser, który nie wymaga magicznych składników. Wystarczą śliwki lub inne owoce – możesz wykorzystać brzoskwinie, jabłka lub porzeczki.  Owoce smakują na ciepło jak i na zimno. Całość możesz podać z jogurtem naturalnym lub z lodami.

domowa czekośliwka

Przepis na śliwki pod owsianą kruszonką

Składniki

około 1 kg śliwek (ilość zależy od wielkości naczynia)

3/4 szklanki płatków owsianych górskich

2 łyżki masła

kilka daktyli (opcjonalnie)

wiórki kokosowe (2 łyżki)

garść orzechów (opcjonalnie)

Wykonanie

Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i wyciągamy pestki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego (wcześniej smarujemy naczynie masłem). Płatki owsiane miksujemy w blenderze z masłem, wiórkami, orzechami i namoczonymi wcześniej daktylami. Tak przygotowaną kruszonkę nakładamy na śliwki. Pieczemy w 180 stopniach około 25 minut. Smacznego!

możesz dodać kawałki gorzkiej czekolady

możesz podać z jogurtem naturalnym

do śliwek możesz dorzucić inne owoce np. brzoskwinie.

śliwki pod kruszonką
śliwki pod kruszonką

Domowe słodycze

Domowe ciasteczka z dynią (bez pieczenia)

Domowe ciasteczka z dynią (bez pieczenia)

Dynia opanowała sklepy, gdzie nie wejdę to krzyczy “weź mnie, weź mnie – jestem taka piękna, pyszna i fajnie wychodzę na zdjęciach”. To akurat prawda – ta bestia jest wyjątkowo fotogeniczna, a oprócz zupy można z niej przygotować pyszne ciasteczka 🙂

Co Lila jadła?

Świąteczne menu dla dziecka BLW

Świąteczne menu dla dziecka BLW

Świąteczne menu dla dziecka  Świąteczne kulinarne wyzwania? Challenge accepted 🎄💪 Nie da się ukryć, że dania takie jak smażone ryby, barszcz z grzybami, pierogi z kapustą i grzybami, sałatki z dużą ilością majonezu nie są odpowiednie dla małych dzieci. Grzyby leśne w...