Domowe ciasto z cukinią
Dopiero w 2016 roku odkryłam, że z cukinii można zrobić niezłe ciacho Ciacho, które uzależnia. Jest obłędnie smaczne i przez to nie byłam pewna czy uda mi się zrobić zdjęcia zanim zostanie zjedzone. Dużo zniknęło w trakcie sesji, co chwilę w mojej ułożonej kompozycji brakowało kawałka. Mieliśmy niezły ubaw z Liliany. Mój czekoladowy potworek tylko korzystał z chwili nieuwagi i z uśmiechem na ustach zabierał kolejną porcję. Ale wcale mnie to nie dziwi, bo domowe ciasto z cukinią jest po prostu BOMBOWE! Cukinioladę piekłam już cztery razy i na pewno na tym się nie skończy! Za każdym razem wychodzi pyszne i większość osób nie wierzy, że główny składnik to …. cukinia!
Zrobiłam dwie wersje. Jedna z tartą cukinią, druga szybsza, bo wszystkie składniki zmiksowałam. Konsystencją przypominało mi babkę, którą jadłam za dawnych lat. Na szczęście skład cukiniolady o wiele zdrowszy w przeciwieństwie do starej cukrowej babki! Obie wersje smaczne. Lila wcinała jeden kawałek za drugim.
Przepis na czekoladowe ciasto z cukinią
Czekoladowe ciasto z cukinią
Składniki
- 2 szklanki startej na małych oczkach cukinii
- około 1½ szklanki mąki orkiszowej
- 3-4 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżeczka sody
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- ½ szklanki oleju
- ¼ szklanki syropu klonowego lub cukru kokosowego (ja dałam 3 łyżki i nam smak odpowiadał)
Wykonanie
- W dużej misce ubijamy jajka, wlewamy olej i syrop klonowy.
- W drugiej misce mieszamy suche składniki czyli przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę.
- Do jajek dodajemy mąkę, mieszamy i następnie wrzucamy startą cukinię. Masa wyjdzie bardzo gęsta. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut.
Wskazówki
Chcesz więcej przepisów na zdrowe i pyszne słodkości, które dzieci naprawdę lubią?
📘 Zamów książkę „Domowe Słodycze” – znajdziesz w niej sprawdzone receptury bez białego cukru, sztucznych dodatków i wyrzutów sumienia.
👉 To słodycze, które możesz podać codziennie.
👉 To smaki, które dzieci zapamiętają na długo.
👉 To krok w stronę lepszego odżywiania – bez walki i bez nudy.
Zdrowe przepisy dla dzieci – co Lila jadła? 52
W tym wpisie przekonasz się, że nie warto kupować kaszek o smaku owocowym (moja domowa wersja wygląda smakowicie i zawiera mnóstwo owoców). Dowiesz się czy posmakowała Lilce papaja i do czego można wykorzystać pestki. Podam Ci przepis na chłodnik dla dzieci. Dowiesz się jak zrobić pyszną tortillę w 5 minut (wersja dla leniwych). Z jakiego warzywa zrobiłam lody i czy wyszedł mój eksperyment. Co podać dziecku na kolację ( i obiecuję – nie będą to kanapki).
Co Lila jadła? 51 – co ugotować dziecku BLW
W tym wpisie udowodnię Ci, że warto dać dziecku wybór, a nie wciskać na siłę pietruszkę czy szczypiorek. Bo przecież bobas lubi wybór. Każdy bobas 🙂 – wtedy chętniej wcina jedzenie. Dowiesz się jak zrobić Myszkę Miki z arbuza, jaką zupę Lila jadła u dziadka, jak zrobić makaron tagliatelle ze szpinakiem, jak zrobić domowego murzynka bez cukru rafinowanego oraz co podać dziecku na kolację, gdy nie ma ani ochoty, ani pomysłu na przygotowanie czegoś specjalnego. Zdrowe przepisy dla dzieci – BLW 🙂
Zdrowe przepisy dla dzieci BLW – co Lila jadła? 50
Jakie płatki możesz kupić i ugotować dziecku zamiast gotowych kaszek. Jak zrobić zdrowy i pyszny makaron dla dziecka BLW (bez dodatku cukru). Jaki podwieczorek zrobił mój mąż – Twój też sobie z tym poradzi 😉 Z czego składa się nasz wegański pasztet?