Domowa karpatka
Domowa karpatka z kremem jaglanym w wersji fit. To pyszne ciasto, które przygotujesz w kilka chwil. A jeśli kasza jaglana została Ci z poprzedniego dnia lub ugotujesz ją dzień wcześniej, to juz w ogóle bajka, bo wystarczy tylko zmontować masę i upiec dwa placki Lila skakała niecierpliwie koło lodówki i z rozbrajającą miną wyciągała całą blaszkę, biegła do salonu, wzięła kawałek ciasta i zajadała się pyszną …. kaszą jaglaną! Och, jakie to cudowne i jak niewiele mojemu dziecku do szczęścia potrzeba. Uwielbiam te nasze domowe słodycze. Praktycznie wszystkie mają super skład – są odpowienie dla małego brzuszka. Można się nimi zajadać bez poczucia winy. Zobacz na przykład takie domowe raffaello i porównaj składniki z tym oryginalnym ze sklepu. Widzisz różnicę? Nie przyzwyczajaj swojego malucha wcześnie do sklepowych słodyczy – zrób w domu swoje smakołyki, a na pewno je pokocha.
Przepis na domową karpatkę
Składniki
Ciasto
130 g masła
1 szklanka wody
1 szklanka mąki orkiszowej
5 jajek
Nadzienie z kaszy jaglanej
1 szklanka kaszy jaglanej
2 ½ szklanki mleka roślinnego (u mnie kokosowe) – jak zrobić? kliknij poniżej w „Domowe mleko roślinne”
syrop klonowy/ miód/ ksylitol (opcjonalnie)
Wykonanie
Ciasto
Do garnka wlewamy szklankę wody, dodajemy masło i podgrzewamy na średnim ogniu. Gdy masło się roztopi, zmniejszamy moc palnika, dodajemy mąkę i mieszamy energicznie, aż powstanie gęsta masa bez grudek. Odstawiamy do wystygnięcia. Po przestudzeniu masę miksujemy mikserem i wbijamy jajka (jedno po drugim). Gęste klejące ciasto dzielimy na dwie części. Każdą porcję rozprowadzamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy 20-25 minut w 200 stopniach. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia. Jeśli nie masz dwóch takich samych blaszek, to musisz upiec dwa placki, jeden po drugim – tak jak ja
Wymiary mojej blaszki 28×23
Nadzienie
Kaszę jaglaną płuczemy kilka razy i gotujemy na mleku roślinnym pod przykryciem (nie mieszamy kaszy w trakcie gotowania). Po ugotowaniu zostawiamy kaszę kilka minut pod przykryciem. Wystudzoną kaszę miksujemy na gładki krem. Od Ciebie zależy czym posłodzisz i ile słodzidła zużyjesz. Nam wystarczy łyżka / dwie miodu, ale pewnie dla wielu to będzie za mało Dodaj tyle słodzidła, ile lubicie.
Gotowy krem jaglany wykładamy na blat upieczonego ciasta i przykrywamy drugim blatem. Ciasto schładzamy w lodówce.
Smacznego!
Domowe słodycze
Domowy jabłecznik – ciasto, które wzmocni Twój organizm
Domowy jabłecznik z kaszą jaglaną to deser, który z pewnością wzmocni Twój organizm. Choć brzmi to dziwnie, bo przecież jesteśmy przyzwyczajeni, że ciasto jest tuczące i zwykle po zjedzeniu kawałka mamy wyrzuty sumienia. Ale nie tym razem! Wszystko za sprawą kaszy jaglanej, która dostarcza wiele substancji odżywczych i właśnie teraz, w okresie jesiennym, powinna jeszcze częściej pojawiać się w naszym menu.
Domowa czekośliwka – musisz ją zrobić!
Czekośliwka czyli połączenie śliwki i czekolady. Idealny krem do naleśników, placków, owsianki czy kanapek. Musisz ją zrobić! To kolejny przepis, który zastąpi oryginalną nutellę. Czekośliwka pomoże znieść najgorsze smutki i najzimniejsze zimowe wieczory.
Domowe lizaki – to prostsze niż myślisz
Domowe lizaki to tak naprawdę kawałek pysznego ciasta uformowanego w kulkę i osadzonego na patyczku lub rurce. Ciasteczkowe lizaki zachwycają smakiem i wyglądem – dzieciaki je pokochają!
Co Lila jadła?
Przepisy BLW dla dzieci – co Lila jadła? 28
Co Lila jadła w środę? Przepisy BLW dla dzieci. Z tego wpisu dowiesz się: Co Lila jadła na śniadanie, obiad i kolację. Na jakim wywarze gotuję zupy. Jak zrobić Myszkę Miki na obiad. Jak zrobić kakao dla dzieci bez dodatku cukru rafinowanego. Jaką kolację zrobiła sobie Lila – sama 😀 Musisz to zobaczyć!
Przepisy dla dzieci – co Lila jadła? 27
Przepisy dla dzieci, inspiracje i porady. Z tego wpisu dowiesz się: Czym Lilka nasyciła się po uszy? Jak zrobić zupę z brokułami dla dziecka BLW? Jak upiec płatki owsiane z owocami?
Przepisy BLW – co Lila jadła? 26
Przepisy BLW 26. Z tego wpisu dowiesz się: Dlaczego warto podawać dzieciom pyłek pszczeli ? Jak zrobić kluski w kolorze różowym? Czym faszerować cukinię? Zobacz co Lila jadła i zaplanuj swoje menu.