Domowa karpatka

Domowa karpatka z kremem jaglanym w wersji fit. To pyszne ciasto, które przygotujesz w kilka chwil. A jeśli kasza jaglana została Ci z poprzedniego dnia lub ugotujesz ją dzień wcześniej, to juz w ogóle bajka, bo wystarczy tylko zmontować masę i upiec dwa placki laughing Lila skakała niecierpliwie koło lodówki i z rozbrajającą miną wyciągała całą blaszkę, biegła do salonu, wzięła kawałek ciasta i zajadała się pyszną …. kaszą jaglaną! Och, jakie to cudowne i jak niewiele mojemu dziecku do szczęścia potrzeba. Uwielbiam te nasze domowe słodycze. Praktycznie wszystkie mają super skład – są odpowienie dla małego brzuszka. Można się nimi zajadać bez poczucia winy. Zobacz na przykład takie domowe raffaello i porównaj składniki z tym oryginalnym ze sklepu. Widzisz różnicę? Nie przyzwyczajaj swojego malucha wcześnie do sklepowych słodyczy – zrób w domu swoje smakołyki, a na pewno je pokocha.

Przepis na domową karpatkę

Składniki

Ciasto

130 g masła

1 szklanka wody

1 szklanka mąki orkiszowej

5 jajek

Nadzienie z kaszy jaglanej

1 szklanka kaszy jaglanej

2 ½ szklanki mleka roślinnego (u mnie kokosowe) – jak zrobić? kliknij poniżej w „Domowe mleko roślinne”

syrop klonowy/ miód/ ksylitol (opcjonalnie)

Wykonanie

Ciasto

Do garnka wlewamy szklankę wody, dodajemy masło i podgrzewamy na średnim ogniu. Gdy masło się roztopi, zmniejszamy moc palnika, dodajemy mąkę i mieszamy energicznie, aż powstanie gęsta masa bez grudek. Odstawiamy do wystygnięcia. Po przestudzeniu masę miksujemy mikserem i wbijamy jajka (jedno po drugim). Gęste klejące ciasto dzielimy na dwie części. Każdą porcję rozprowadzamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy 20-25 minut w 200 stopniach. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia. Jeśli nie masz dwóch takich samych blaszek, to musisz upiec dwa placki, jeden po drugim – tak jak ja laughing

Wymiary mojej blaszki 28×23

Nadzienie

Kaszę jaglaną płuczemy kilka razy i gotujemy na mleku roślinnym pod przykryciem (nie mieszamy kaszy w trakcie gotowania). Po ugotowaniu zostawiamy kaszę kilka minut pod przykryciem. Wystudzoną kaszę miksujemy na gładki krem. Od Ciebie zależy czym posłodzisz i ile słodzidła zużyjesz. Nam wystarczy łyżka / dwie miodu, ale pewnie dla wielu to będzie za mało laughing Dodaj tyle słodzidła, ile lubicie.

Gotowy krem jaglany wykładamy na blat upieczonego ciasta i przykrywamy drugim blatem. Ciasto schładzamy w lodówce.

Smacznego!

Domowe słodycze

Domowy mazurek wielkanocny dla dzieci

Domowy mazurek wielkanocny dla dzieci

Za kilka dni będziemy zajadać się świątecznymi przysmakami! Czekoladowe króliki i jajka już od dawna czekają na dzieci w sklepie. "Chyba dasz jej kawałek czekoladowego królika w święta"? zapyta z zaciekawieniem "cukrowa ciocia". Nie dam, bo w święta również chcę...

Krem czekoladowy z batata BLW

Krem czekoladowy z batata BLW

Krem czekoladowy z batata Przepisów na zdrowszą wersję nutelli jest mnóstwo. Prawie rok temu na blogu pojawił się przepis na domową awotelle. Uwielbiam eksperymentować i tak oto powstała nutella z ziemniaków! Bataty, bo o nich mowa, to inaczej słodkie ziemniaki. Na...

Co Lila jadła?

Menu dla dzieci BLW – co Lila jadła? 15

Menu dla dzieci BLW – co Lila jadła? 15

Menu dla dzieci BLW i całej rodziny. Porady i inspiracje.Jak zrobić placki? Jak zrobić cukinię faszerowaną mięsem? Jak zrobić zdrowe ciasto z cukinii? Czym Lila pomalowała paznokcie?

Zdrowe przepisy dla dzieci BLW 14 – co Lila jadła?

Zdrowe przepisy dla dzieci BLW 14 – co Lila jadła?

Zdrowe przepisy dla dzieci BLW i całej rodziny. Z tego wpisu dowiesz się: Jak zrobić pyszną sałatkę z awokado dla dzieci BLW? O jakie warzywo z zupy Lila prosiła najbardziej? Co zabraliśmy ze sobą na piknik?

Zdrowe przepisy dla dzieci BLW – co Lila jadła? 13

Zdrowe przepisy dla dzieci BLW – co Lila jadła? 13

Jak zrobić pyszne placki na jogurcie naturalnym – idealne dla dzieci BLW? Jak zrobić placki z cukinią i kukurydzą? Dlaczego Lila nie jadła podwieczorku? Jak wygląda nasz domowy hamburger? czyli slow food dla dzieci.