Domowa karpatka
Domowa karpatka z kremem jaglanym w wersji fit. To pyszne ciasto, które przygotujesz w kilka chwil. A jeśli kasza jaglana została Ci z poprzedniego dnia lub ugotujesz ją dzień wcześniej, to juz w ogóle bajka, bo wystarczy tylko zmontować masę i upiec dwa placki Lila skakała niecierpliwie koło lodówki i z rozbrajającą miną wyciągała całą blaszkę, biegła do salonu, wzięła kawałek ciasta i zajadała się pyszną …. kaszą jaglaną! Och, jakie to cudowne i jak niewiele mojemu dziecku do szczęścia potrzeba. Uwielbiam te nasze domowe słodycze. Praktycznie wszystkie mają super skład – są odpowienie dla małego brzuszka. Można się nimi zajadać bez poczucia winy. Zobacz na przykład takie domowe raffaello i porównaj składniki z tym oryginalnym ze sklepu. Widzisz różnicę? Nie przyzwyczajaj swojego malucha wcześnie do sklepowych słodyczy – zrób w domu swoje smakołyki, a na pewno je pokocha.
Przepis na domową karpatkę
Składniki
Ciasto
130 g masła
1 szklanka wody
1 szklanka mąki orkiszowej
5 jajek
Nadzienie z kaszy jaglanej
1 szklanka kaszy jaglanej
2 ½ szklanki mleka roślinnego (u mnie kokosowe) – jak zrobić? kliknij poniżej w „Domowe mleko roślinne”
syrop klonowy/ miód/ ksylitol (opcjonalnie)
Wykonanie
Ciasto
Do garnka wlewamy szklankę wody, dodajemy masło i podgrzewamy na średnim ogniu. Gdy masło się roztopi, zmniejszamy moc palnika, dodajemy mąkę i mieszamy energicznie, aż powstanie gęsta masa bez grudek. Odstawiamy do wystygnięcia. Po przestudzeniu masę miksujemy mikserem i wbijamy jajka (jedno po drugim). Gęste klejące ciasto dzielimy na dwie części. Każdą porcję rozprowadzamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy 20-25 minut w 200 stopniach. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia. Jeśli nie masz dwóch takich samych blaszek, to musisz upiec dwa placki, jeden po drugim – tak jak ja
Wymiary mojej blaszki 28×23
Nadzienie
Kaszę jaglaną płuczemy kilka razy i gotujemy na mleku roślinnym pod przykryciem (nie mieszamy kaszy w trakcie gotowania). Po ugotowaniu zostawiamy kaszę kilka minut pod przykryciem. Wystudzoną kaszę miksujemy na gładki krem. Od Ciebie zależy czym posłodzisz i ile słodzidła zużyjesz. Nam wystarczy łyżka / dwie miodu, ale pewnie dla wielu to będzie za mało Dodaj tyle słodzidła, ile lubicie.
Gotowy krem jaglany wykładamy na blat upieczonego ciasta i przykrywamy drugim blatem. Ciasto schładzamy w lodówce.
Smacznego!
Domowe słodycze
Domowe drożdżówki dla dziecka w kształcie serca
Domowe drożdżówki dla dziecka w kształcie serca. (Nie)zwykłe i proste – smak dzieciństwa, idealne do prawdziwego domowego kakao!
Domowy kisiel – deser pełen miłości ❤ ❤ ❤
Domowy kisiel Domowy kisiel to szybki i prosty w przygotowaniu deser (nie tylko) na Walentynki. Każdy powód jest dobry do świętowania. Niezależnie od tego czy masz jakieś plany, czy nie. Czy jesteś „za” walentynkami czy „przeciw”. Czy obchodzisz, czy nie – zachęcam do...
Domowe toffifee – zdrowe słodycze dla dzieci
Domowe toffifee - zdrowe słodycze dla dzieci"Zabawa tkwi w toffifee"- tak od kilku dni śpiewamy sobie z Lilianą. Kolejny prosty przepis do kolekcji domowych słodyczy. Zrobienie toffifee zajmie Ci mniej czasu niż wyskoczenie z domu po sklepową wersję tej znanej...
Co Lila jadła?
Zdrowe przepisy dla dzieci BLW – co Lila jadła? 12
Zdrowe przepisy dla dzieci BLW, inspiracje i porady. Z tego wpisu dowiesz się: Jak zrobić jajecznicę z pomidorami dla dziecka BLW? Jak zrobić zupę z klopsikami? Na jakim mleku zrobiłam naleśniki? Jak zrobić domowy budyń czekoladowy dla dzieci?
Zdrowe przepisy dla dzieci BLW – co Lila jadła? 11
Zdrowe przepisy dla dzieci BLW + porady i inspiracje. Z tego wpisu dowiesz się: Jak zrobić owsiankę? Na jakim mleku zrobiłam muffinki drożdżowe? Jakie jest ulubione warzywo Liliany? Z jakich warzyw zrobiliśmy sok?
Co Lila jadła w środę? 10 -zdrowe przepisy dla dzieci BLW
Jakie warzywa rosną w naszym ogródku? Jaki jogurt wybrać dla dziecka? Jak zrobić obiad w kilka minut? Jaki zrobić rogaliki a’la 7 days? Jak zrobić kolację dla dzieci w kilka minut?