Domowa karpatka
Domowa karpatka z kremem jaglanym w wersji fit. To pyszne ciasto, które przygotujesz w kilka chwil. A jeśli kasza jaglana została Ci z poprzedniego dnia lub ugotujesz ją dzień wcześniej, to juz w ogóle bajka, bo wystarczy tylko zmontować masę i upiec dwa placki Lila skakała niecierpliwie koło lodówki i z rozbrajającą miną wyciągała całą blaszkę, biegła do salonu, wzięła kawałek ciasta i zajadała się pyszną …. kaszą jaglaną! Och, jakie to cudowne i jak niewiele mojemu dziecku do szczęścia potrzeba. Uwielbiam te nasze domowe słodycze. Praktycznie wszystkie mają super skład – są odpowienie dla małego brzuszka. Można się nimi zajadać bez poczucia winy. Zobacz na przykład takie domowe raffaello i porównaj składniki z tym oryginalnym ze sklepu. Widzisz różnicę? Nie przyzwyczajaj swojego malucha wcześnie do sklepowych słodyczy – zrób w domu swoje smakołyki, a na pewno je pokocha.
Przepis na domową karpatkę
Składniki
Ciasto
130 g masła
1 szklanka wody
1 szklanka mąki orkiszowej
5 jajek
Nadzienie z kaszy jaglanej
1 szklanka kaszy jaglanej
2 ½ szklanki mleka roślinnego (u mnie kokosowe) – jak zrobić? kliknij poniżej w „Domowe mleko roślinne”
syrop klonowy/ miód/ ksylitol (opcjonalnie)
Wykonanie
Ciasto
Do garnka wlewamy szklankę wody, dodajemy masło i podgrzewamy na średnim ogniu. Gdy masło się roztopi, zmniejszamy moc palnika, dodajemy mąkę i mieszamy energicznie, aż powstanie gęsta masa bez grudek. Odstawiamy do wystygnięcia. Po przestudzeniu masę miksujemy mikserem i wbijamy jajka (jedno po drugim). Gęste klejące ciasto dzielimy na dwie części. Każdą porcję rozprowadzamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy 20-25 minut w 200 stopniach. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia. Jeśli nie masz dwóch takich samych blaszek, to musisz upiec dwa placki, jeden po drugim – tak jak ja
Wymiary mojej blaszki 28×23
Nadzienie
Kaszę jaglaną płuczemy kilka razy i gotujemy na mleku roślinnym pod przykryciem (nie mieszamy kaszy w trakcie gotowania). Po ugotowaniu zostawiamy kaszę kilka minut pod przykryciem. Wystudzoną kaszę miksujemy na gładki krem. Od Ciebie zależy czym posłodzisz i ile słodzidła zużyjesz. Nam wystarczy łyżka / dwie miodu, ale pewnie dla wielu to będzie za mało Dodaj tyle słodzidła, ile lubicie.
Gotowy krem jaglany wykładamy na blat upieczonego ciasta i przykrywamy drugim blatem. Ciasto schładzamy w lodówce.
Smacznego!
Domowe słodycze
Domowe batoniki z masłem orzechowym
Mam do wykorzystania 500 g masła orzechowego, dobrego bez zbędnych dodatków: soli, cukru i oleju palmowego. Jednym słowem marzenie. Lila dostała taki fajny prezent na Mikołaja. Zna się ten staruszek na rzeczy, mówię Ci (tylko trzeba mu czasami podpowiedzieć ) – trafił...
Domowe przekąski (paluszki, chipsy, krakersy)
Jeśli szukasz przepisów na "słone" domowe przekąski, to jesteś szczęściarą - w końcu trafiłaś! Wbrew pozorom lubię ułatwiać sobie życie i nie siedzę w kuchni od rana do wieczora. Przepis na paluszki i frykasy zna każdy z Was. Jest to podstawowy przepis na ciasto na...
Domowe pierniczki z kaszą jaglaną
Domowe pierniczki z kaszą jaglaną Mięciutkie i pyszne pierniczki z kaszą jaglaną. Idealne dla dzieci, bez niezdrowego lukru Coraz bliżej święta, więc czas na wypieki. Do pomocy koniecznie zaangażuj dzieciaki - dobra zabawa przy wycinaniu ciasteczek...
Co Lila jadła?
Zdrowe przepisy dla dzieci BLW – co Lila jadła? 9
Jak zrobić domowe almette? Co Lila mówi szpakom, które grasują na drzewie? Jak przygotować danie z ryżem? Jak zrobić zdrowe ciastka dla dzieci bez dodatku cukru? BLW Jak zrobić omlet ze szpinakiem BLW?
Zdrowe przepisy dla dzieci BLW – Co Lila jadła? 8
Jak zrobić domową nutellę dla dziecka? Jaką zachciankę miała Lila? Jak zrobić domowe lody? Zdrowe przepisy dla dzieci BLW, inspiracje i porady :0 Zajrzyj koniecznie!
Przepisy BLW – co Lila jadła? 7
Przepisy dla dzieci BLW, porady i inspiracje. Z tego wpisu dowiesz się: Jak zrobić owsiankę i przy okazji zaskoczyć swoje dziecko? 🙂