Domowy jabłecznik
Domowy jabłecznik z kaszą jaglaną to deser, który z pewnością wzmocni Twój organizm. Choć brzmi to dziwnie, bo przecież jesteśmy przyzwyczajeni, że ciasto jest tuczące i zwykle po zjedzeniu kawałka mamy wyrzuty sumienia. Ale nie tym razem! Wszystko za sprawą kaszy jaglanej, która dostarcza wiele substancji odżywczych i właśnie teraz, w okresie jesiennym, powinna jeszcze częściej pojawiać się w naszym menu. Jest idealnym pożywieniem podczas przeziębień dzięki właściwościom antywirusowym. Domowy jabłecznik nie zawiera cukru rafinowanego i niezdrowych tłuszczy. W dodatku jest bez mleka i bez glutenu, a to oznacza, że nadaje się dla najmłodszych alergików. I znowu muszę napisać, że przygotowanie domowego jabłecznika naprawdę nie wymaga wiele czasu – sama pomyśl ile zajmie Ci pomieszanie dwóch składników? Ciasto z takim składem można zjeść i na podwieczorek i na kolację, a nawet na śniadanie! Samo zdrowie – kasza jaglana to królowa kasz, można z niej zrobić wiele domowych smakołyków. Widziałaś już moje inne słodkie propozycje z jej użyciem?
Wiesz co ostatnio odkryłam? Coś zdumiewającego – jest kasza jaglana i KASZA JAGLANA. Niestety różnica w smaku między kaszą jaglaną zwykłą, a tą ekologiczną jest ogromna. Nawet ostatnio widziałam filmik Pani Beaty Pawlikowskiej, która potwierdza różnicę w smaku. Być może dlatego ludzie nie lubią kaszy jaglanej, bo ta zwykła jest wstrętna i smakuje jak mydło? OK – nie przedłużam, zobacz listę składników na szybki domowy jabłecznik
Przepis na domowy jabłecznik
Składniki
300 g suchej kaszy jaglanej
około 500 g jabłek startych na grubych oczkach
½ szklanki świeżo wyciśniętego soku z jabłek (opcjonalnie)
Wykonanie
Kaszę jaglaną (surową – nie gotujemy, tylko płuczemy i przelewamy wrzątkiem) mieszamy ze startymi jabłkami. Jeśli jabłka są za suche, to dolewamy trochę soku. Masę przekładamy do formy i pieczemy w 180 stopniach około 40 minut.
Jeśli lubicie, to do jabłecznika możecie dodać rodzynki.
Można też dodać rozgniecionego banana.
Podajemy z musem malinowym albo polewamy miodem lub jogurtem naturalnym z cynamonem.
Smacznego!
Domowe słodycze
Domowy dżem truskawkowy dla dzieci – ekspresowy
Domowy dżem truskawkowy bez cukru, żelfiksów – bez ulepszaczy. Zrobisz go w kilka minut. Niestety ekspresowo znika ze słoika! 🙂 Zobacz przepis na najprostszy dżem dla dzieci.
Zdrowe batoniki dla dzieci-pieczona owsianka BLW
Zdrowe batoniki dla dzieci czyli pyszna pieczona owsianka z malinami i czekoladą dla całej rodziny. Zobacz prosty i szybki przepis na śniadanie lub deser!
Domowy kisiel dla dzieci BLW
Przygotowanie domowego kisielu z mrożonych lub świeżych owoców to kwestia kilku minut. Nie potrzebujemy gotowych torebek z owocami w proszku! Zobacz porównanie składników. Którą wersję dla swojego dziecka wybierasz?
Co Lila jadła?
Smaczne przepisy dla dzieci BLW – co Lila jadła? 44
Jak zrobić czekoladową owsiankę, która zastępuje nam czekoladowe płatki ze sklepu? Z czego zrobiłam kulki na drugie danie. Jak zrobić wartościowy batonik dla dziecka, bez dodatku cukru – idealny dla najmłodszych. Jak zrobić zielone naleśniki? Jak wykorzystać szpinak w naleśnikach? Zobacz moje propozycje na zdrowe posiłki dla dzieci BLW.
Jedzenie BLW – co Lila jadła? 43
Zobacz co Lila jadła, a przy okazji dowiesz się: jaki sok wlałam Lilce do owsianki, z jakich składników zrobiłam zielony koktajl, jaką zupę wymyśliłam i czym udekorowałam, jakie wege burgery jedliśmy tym razem na obiad, jak zrobić domowy budyń czekoladowy, co zrobić dziecku na kolację? Zobacz zdrowe posiłki dla dziecka BLW i całej rodziny (bo przecież nie musisz gotować dwóch obiadów). Więcej w poście.
Menu na cały dzień BLW – co Lila jadła? 42
Co to jest hummus i z czym to się je? Jaki tłuszcz wlać dziecku do zupy? Z czym podałam kaszę jaglaną na drugie danie? Co podać dziecku na obiad? – zdrowa i szybka inspiracja BLW. Jakie kiełki ostatnio kupiłam i dlaczego je polecam? Zobacz nasze menu na cały dzień BLW.