Domowy jabłecznik
Domowy jabłecznik z kaszą jaglaną to deser, który z pewnością wzmocni Twój organizm. Choć brzmi to dziwnie, bo przecież jesteśmy przyzwyczajeni, że ciasto jest tuczące i zwykle po zjedzeniu kawałka mamy wyrzuty sumienia. Ale nie tym razem! Wszystko za sprawą kaszy jaglanej, która dostarcza wiele substancji odżywczych i właśnie teraz, w okresie jesiennym, powinna jeszcze częściej pojawiać się w naszym menu. Jest idealnym pożywieniem podczas przeziębień dzięki właściwościom antywirusowym. Domowy jabłecznik nie zawiera cukru rafinowanego i niezdrowych tłuszczy. W dodatku jest bez mleka i bez glutenu, a to oznacza, że nadaje się dla najmłodszych alergików. I znowu muszę napisać, że przygotowanie domowego jabłecznika naprawdę nie wymaga wiele czasu – sama pomyśl ile zajmie Ci pomieszanie dwóch składników? Ciasto z takim składem można zjeść i na podwieczorek i na kolację, a nawet na śniadanie! Samo zdrowie – kasza jaglana to królowa kasz, można z niej zrobić wiele domowych smakołyków. Widziałaś już moje inne słodkie propozycje z jej użyciem?
Wiesz co ostatnio odkryłam? Coś zdumiewającego – jest kasza jaglana i KASZA JAGLANA. Niestety różnica w smaku między kaszą jaglaną zwykłą, a tą ekologiczną jest ogromna. Nawet ostatnio widziałam filmik Pani Beaty Pawlikowskiej, która potwierdza różnicę w smaku. Być może dlatego ludzie nie lubią kaszy jaglanej, bo ta zwykła jest wstrętna i smakuje jak mydło? OK – nie przedłużam, zobacz listę składników na szybki domowy jabłecznik
Przepis na domowy jabłecznik
Składniki
300 g suchej kaszy jaglanej
około 500 g jabłek startych na grubych oczkach
½ szklanki świeżo wyciśniętego soku z jabłek (opcjonalnie)
Wykonanie
Kaszę jaglaną (surową – nie gotujemy, tylko płuczemy i przelewamy wrzątkiem) mieszamy ze startymi jabłkami. Jeśli jabłka są za suche, to dolewamy trochę soku. Masę przekładamy do formy i pieczemy w 180 stopniach około 40 minut.
Jeśli lubicie, to do jabłecznika możecie dodać rodzynki.
Można też dodać rozgniecionego banana.
Podajemy z musem malinowym albo polewamy miodem lub jogurtem naturalnym z cynamonem.
Smacznego!
Domowe słodycze
Domowy mazurek wielkanocny dla dzieci
Za kilka dni będziemy zajadać się świątecznymi przysmakami! Czekoladowe króliki i jajka już od dawna czekają na dzieci w sklepie. "Chyba dasz jej kawałek czekoladowego królika w święta"? zapyta z zaciekawieniem "cukrowa ciocia". Nie dam, bo w święta również chcę...
Krem czekoladowy z batata BLW
Krem czekoladowy z batata Przepisów na zdrowszą wersję nutelli jest mnóstwo. Prawie rok temu na blogu pojawił się przepis na domową awotelle. Uwielbiam eksperymentować i tak oto powstała nutella z ziemniaków! Bataty, bo o nich mowa, to inaczej słodkie ziemniaki. Na...
Domowe rogaliki dla dzieci a’la 7 days
Domowe rogaliki a’la 7 days. Zamień SKLEPOWE na DOMOWE. Bez konserwantów, bez cukru, bez oleju palmowego! Doskonałe dla dzieci.
Co Lila jadła?
Menu dla dzieci BLW – co Lila jadła? 15
Menu dla dzieci BLW i całej rodziny. Porady i inspiracje.Jak zrobić placki? Jak zrobić cukinię faszerowaną mięsem? Jak zrobić zdrowe ciasto z cukinii? Czym Lila pomalowała paznokcie?
Zdrowe przepisy dla dzieci BLW 14 – co Lila jadła?
Zdrowe przepisy dla dzieci BLW i całej rodziny. Z tego wpisu dowiesz się: Jak zrobić pyszną sałatkę z awokado dla dzieci BLW? O jakie warzywo z zupy Lila prosiła najbardziej? Co zabraliśmy ze sobą na piknik?
Zdrowe przepisy dla dzieci BLW – co Lila jadła? 13
Jak zrobić pyszne placki na jogurcie naturalnym – idealne dla dzieci BLW? Jak zrobić placki z cukinią i kukurydzą? Dlaczego Lila nie jadła podwieczorku? Jak wygląda nasz domowy hamburger? czyli slow food dla dzieci.