Domowy jabłecznik
Domowy jabłecznik z kaszą jaglaną to deser, który z pewnością wzmocni Twój organizm. Choć brzmi to dziwnie, bo przecież jesteśmy przyzwyczajeni, że ciasto jest tuczące i zwykle po zjedzeniu kawałka mamy wyrzuty sumienia. Ale nie tym razem! Wszystko za sprawą kaszy jaglanej, która dostarcza wiele substancji odżywczych i właśnie teraz, w okresie jesiennym, powinna jeszcze częściej pojawiać się w naszym menu. Jest idealnym pożywieniem podczas przeziębień dzięki właściwościom antywirusowym. Domowy jabłecznik nie zawiera cukru rafinowanego i niezdrowych tłuszczy. W dodatku jest bez mleka i bez glutenu, a to oznacza, że nadaje się dla najmłodszych alergików. I znowu muszę napisać, że przygotowanie domowego jabłecznika naprawdę nie wymaga wiele czasu – sama pomyśl ile zajmie Ci pomieszanie dwóch składników? Ciasto z takim składem można zjeść i na podwieczorek i na kolację, a nawet na śniadanie! Samo zdrowie – kasza jaglana to królowa kasz, można z niej zrobić wiele domowych smakołyków. Widziałaś już moje inne słodkie propozycje z jej użyciem?
Wiesz co ostatnio odkryłam? Coś zdumiewającego – jest kasza jaglana i KASZA JAGLANA. Niestety różnica w smaku między kaszą jaglaną zwykłą, a tą ekologiczną jest ogromna. Nawet ostatnio widziałam filmik Pani Beaty Pawlikowskiej, która potwierdza różnicę w smaku. Być może dlatego ludzie nie lubią kaszy jaglanej, bo ta zwykła jest wstrętna i smakuje jak mydło? OK – nie przedłużam, zobacz listę składników na szybki domowy jabłecznik
Przepis na domowy jabłecznik
Składniki
300 g suchej kaszy jaglanej
około 500 g jabłek startych na grubych oczkach
½ szklanki świeżo wyciśniętego soku z jabłek (opcjonalnie)
Wykonanie
Kaszę jaglaną (surową – nie gotujemy, tylko płuczemy i przelewamy wrzątkiem) mieszamy ze startymi jabłkami. Jeśli jabłka są za suche, to dolewamy trochę soku. Masę przekładamy do formy i pieczemy w 180 stopniach około 40 minut.
Jeśli lubicie, to do jabłecznika możecie dodać rodzynki.
Można też dodać rozgniecionego banana.
Podajemy z musem malinowym albo polewamy miodem lub jogurtem naturalnym z cynamonem.
Smacznego!
Domowe słodycze
Domowe ciastka z gwiazdką
Domowe ciastka z gwiazdką Ciasteczka dla dzieci powinny być pyszne i zdrowe. W sklepie z łatwością możemy kupić przeróżne ciastka w pięknych opakowaniach i .... z kiepskim składem. Cukier rafinowany, olej palmowy, barwniki, konserwanty to tylko namiastka tego, co...
Domowe ciastka renifery
Zaczął się najpiękniejszy i najsłodszy czas w roku - magiczny Grudzień. To będzie miesiąc pachnących ciastek, ciasteczek i pierniczków. Zapach cynamonu już od kilku dniu unosi się w naszym domu. Uwielbiam te chwile przed świętami, bo to właśnie teraz, na spokojnie,...
Domowe kakao dla dzieci BLW
Domowe kakao dla dzieci bez cukru rafinowanego, ugotowane na mleku roślinnym. Naturalne, zdrowe, bez sztucznych dodatków i aromatów. Poznaj przepis na dobre kakao dla dziecka.
Co Lila jadła?
Przepisy dla dzieci BLW – co Lila jadła? 6
Przepisy dla dzieci, porady i inspiracje. Z tego wpisu dowiesz się: Jak zrobiłam placki i dlaczego nie załapałam się na ani jednego? Z czym ugotować zupę rybną? Co dobrego ugotować dziecku na obiad? Jak zrobić kulki mocy w kilka minut?
Przepisy dla dzieci BLW – Co Lila jadła? 4
Przepisy dla dzieci BLW 4 Zobacz, co jadła moja córka i zainspiruj się! Lilia ma już 2 lata i 7 miesięcy – jest Małym Smakoszem. Jeśli jesteś po raz pierwszy, przed przeczytaniem tego wpisu, proszę zapoznaj się z postem Żywienie dziecka – kształtujmy dobre nawyki –...
Jadłospis dla dziecka – co Lila jadła w środę? 3
Jadłospis dla dziecka Co Lila jadła w środę? 3 – to już trzeci wpis z kulinarnymi inspiracjami. Ciekawa jestem, co tym razem Cię zainspiruje – napisz mi o tym w komentarzu poniżej. Jeśli skorzystasz z mojego menu to pochwal się koniecznie! Prześlij zdjęcie na maila...