Domowy jabłecznik
Domowy jabłecznik z kaszą jaglaną to deser, który z pewnością wzmocni Twój organizm. Choć brzmi to dziwnie, bo przecież jesteśmy przyzwyczajeni, że ciasto jest tuczące i zwykle po zjedzeniu kawałka mamy wyrzuty sumienia. Ale nie tym razem! Wszystko za sprawą kaszy jaglanej, która dostarcza wiele substancji odżywczych i właśnie teraz, w okresie jesiennym, powinna jeszcze częściej pojawiać się w naszym menu. Jest idealnym pożywieniem podczas przeziębień dzięki właściwościom antywirusowym. Domowy jabłecznik nie zawiera cukru rafinowanego i niezdrowych tłuszczy. W dodatku jest bez mleka i bez glutenu, a to oznacza, że nadaje się dla najmłodszych alergików. I znowu muszę napisać, że przygotowanie domowego jabłecznika naprawdę nie wymaga wiele czasu – sama pomyśl ile zajmie Ci pomieszanie dwóch składników? Ciasto z takim składem można zjeść i na podwieczorek i na kolację, a nawet na śniadanie! Samo zdrowie – kasza jaglana to królowa kasz, można z niej zrobić wiele domowych smakołyków. Widziałaś już moje inne słodkie propozycje z jej użyciem?
Wiesz co ostatnio odkryłam? Coś zdumiewającego – jest kasza jaglana i KASZA JAGLANA. Niestety różnica w smaku między kaszą jaglaną zwykłą, a tą ekologiczną jest ogromna. Nawet ostatnio widziałam filmik Pani Beaty Pawlikowskiej, która potwierdza różnicę w smaku. Być może dlatego ludzie nie lubią kaszy jaglanej, bo ta zwykła jest wstrętna i smakuje jak mydło? OK – nie przedłużam, zobacz listę składników na szybki domowy jabłecznik
Przepis na domowy jabłecznik
Składniki
300 g suchej kaszy jaglanej
około 500 g jabłek startych na grubych oczkach
½ szklanki świeżo wyciśniętego soku z jabłek (opcjonalnie)
Wykonanie
Kaszę jaglaną (surową – nie gotujemy, tylko płuczemy i przelewamy wrzątkiem) mieszamy ze startymi jabłkami. Jeśli jabłka są za suche, to dolewamy trochę soku. Masę przekładamy do formy i pieczemy w 180 stopniach około 40 minut.
Jeśli lubicie, to do jabłecznika możecie dodać rodzynki.
Można też dodać rozgniecionego banana.
Podajemy z musem malinowym albo polewamy miodem lub jogurtem naturalnym z cynamonem.
Smacznego!
Domowe słodycze
Drożdżówki ze śliwkami dla dzieci BLW
Pyszne drożdżówki z migdałową kruszonką. Zobacz przepis na najlepsze bułki na jesień!
Desery w słoikach dla dzieci BLW
Desery w słoikach sprawdzą się na imprezie okolicznościowej czy na spacerze.
Lody bananowo – orzechowe dla dzieci
Te lody to świetny pomysł na wykorzystanie bardzo dojrzałych bananów. Zobacz przepis!
Co Lila jadła?
Menu dla dziecka BLW – Co Lila jadła? 59
Z tego wpisu dowiesz się jak zrobić pyszne placki w kształcie misia, dlaczego warto wsypać do zupy odrobinę kurkumy? Jak zamrozić truskawki i do czego wykorzystać? Jakie ciastka posmakowały Lilianie w ostatnim tygodniu? Dlaczego nie warto doprawiać potraw dziecka przez pryzmat swoich preferencji smakowych?
II śniadanie do przedszkola lub na spacer
Co spakować dziecku do przedszkola na drugie śniadanie? Co zabrać ze sobą na spacer lub na wycieczkę? Poznaj przepisy na idealne II śniadanie dla dziecka.
10 pomysłów na szpinak dla dzieci BLW
Jak przyrządzić dziecku szpinak? Poznaj 10 pomysłów na dania za szpinakiem dla dzieci. Pyszne zupki, koktajle, kluseczki i ulubiony przepis na makaron ze szpinakiem. Tutaj znajdziesz pomysły na wykorzystanie szpinaku dla dzieci BLW.