Domowy kisiel
Domowy kisiel to szybki i prosty w przygotowaniu deser (nie tylko) na Walentynki. Każdy powód jest dobry do świętowania. Niezależnie od tego czy masz jakieś plany, czy nie. Czy jesteś „za” walentynkami czy „przeciw”. Czy obchodzisz, czy nie – zachęcam do celebrowania cudownych chwil każdego dnia, aby stworzyć piękne wspomnienia. Czasami oznacza to wykrawanie ciasteczek w kształcie serduszek, czasami zrobienie (nie)zwykłego deseru takiego jak kisiel. Niech ten dzień 14 lutego pomimo, że niektórzy się buntują, bo komercja, bo kocha się przez cały rok, a nie tylko w Walentynki – będzie wyjątkowy. To, że się kocha przez cały rok, nie oznacza, że w ten dzień ma zabraknąć miłości. To kolejny dzień, kolejna szansa na to, aby było bajecznie. Kolejna okazja na wyciągnięcie truskawek zalegających w zamrażarce
Prawda jest taka – nie mamy czasu na skomplikowane przekąski, dlatego proponuję prosty, lecz niezwykły w smaku deser. Nigdy nie przepadałam za kisielem gotowym w proszku, zawsze wygrywał budyń (i tylko czekoladowy), ale odkąd robię domowy kisiel z owocami, to wszyscy ze smakiem się nim zjadamy! Można wybrać różne owoce – truskawki, maliny lub jabłka. Przygotowanie jest tak proste, że już nigdy nie sięgniesz po gotowca ze sklepu.
Przepis na domowy kisiel
Składniki
mrożone* truskawki lub maliny (u mnie 150 g)
szklanka wody
3-4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
syrop klonowy / miód (opcjonalnie do smaku)
biała warstwa: serek (u mnie „Emilki” Mlekoma, Netto) + miód
* w sezonie świeże
Wykonanie
Truskawki wkładamy do garnka i wlewamy ¾ szklanki wody. Gdy owoce zmiękną rozdrabniamy widelcem (lub miksujemy). Do pozostałej wody wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Do gotującego się soku wlewamy rozrobioną mąkę ziemniaczaną. Gotujemy przez chwilę cały czas mieszając. Gotowy kisiel przelewamy do małych słoiczków, na górę dajemy serek.
Smacznego!
Domowe słodycze
Domowe ciasteczka z dynią (bez pieczenia)
Dynia opanowała sklepy, gdzie nie wejdę to krzyczy “weź mnie, weź mnie – jestem taka piękna, pyszna i fajnie wychodzę na zdjęciach”. To akurat prawda – ta bestia jest wyjątkowo fotogeniczna, a oprócz zupy można z niej przygotować pyszne ciasteczka 🙂
Domowy jabłecznik – ciasto, które wzmocni Twój organizm
Domowy jabłecznik z kaszą jaglaną to deser, który z pewnością wzmocni Twój organizm. Choć brzmi to dziwnie, bo przecież jesteśmy przyzwyczajeni, że ciasto jest tuczące i zwykle po zjedzeniu kawałka mamy wyrzuty sumienia. Ale nie tym razem! Wszystko za sprawą kaszy jaglanej, która dostarcza wiele substancji odżywczych i właśnie teraz, w okresie jesiennym, powinna jeszcze częściej pojawiać się w naszym menu.
Domowa czekośliwka – musisz ją zrobić!
Czekośliwka czyli połączenie śliwki i czekolady. Idealny krem do naleśników, placków, owsianki czy kanapek. Musisz ją zrobić! To kolejny przepis, który zastąpi oryginalną nutellę. Czekośliwka pomoże znieść najgorsze smutki i najzimniejsze zimowe wieczory.
Co Lila jadła?
Zdrowe przepisy dla dzieci BLW – co Lila jadła? 16
Jak zrobić pyszną owsiankę dla dziecka BLW? Jak zrobić omlet czekoladowy dla dzieci BLW? Na jakim wywarze gotuję 99% zup? Jak zrobić szybka kolację (bez chleba)? Zobacz moje zdrowe inspiracje kulinarne.
Menu dla dzieci BLW – co Lila jadła? 15
Menu dla dzieci BLW i całej rodziny. Porady i inspiracje.Jak zrobić placki? Jak zrobić cukinię faszerowaną mięsem? Jak zrobić zdrowe ciasto z cukinii? Czym Lila pomalowała paznokcie?
Zdrowe przepisy dla dzieci BLW 14 – co Lila jadła?
Zdrowe przepisy dla dzieci BLW i całej rodziny. Z tego wpisu dowiesz się: Jak zrobić pyszną sałatkę z awokado dla dzieci BLW? O jakie warzywo z zupy Lila prosiła najbardziej? Co zabraliśmy ze sobą na piknik?