Domowy kisiel
Domowy kisiel to szybki i prosty w przygotowaniu deser (nie tylko) na Walentynki. Każdy powód jest dobry do świętowania. Niezależnie od tego czy masz jakieś plany, czy nie. Czy jesteś „za” walentynkami czy „przeciw”. Czy obchodzisz, czy nie – zachęcam do celebrowania cudownych chwil każdego dnia, aby stworzyć piękne wspomnienia. Czasami oznacza to wykrawanie ciasteczek w kształcie serduszek, czasami zrobienie (nie)zwykłego deseru takiego jak kisiel. Niech ten dzień 14 lutego pomimo, że niektórzy się buntują, bo komercja, bo kocha się przez cały rok, a nie tylko w Walentynki – będzie wyjątkowy. To, że się kocha przez cały rok, nie oznacza, że w ten dzień ma zabraknąć miłości. To kolejny dzień, kolejna szansa na to, aby było bajecznie. Kolejna okazja na wyciągnięcie truskawek zalegających w zamrażarce
Prawda jest taka – nie mamy czasu na skomplikowane przekąski, dlatego proponuję prosty, lecz niezwykły w smaku deser. Nigdy nie przepadałam za kisielem gotowym w proszku, zawsze wygrywał budyń (i tylko czekoladowy), ale odkąd robię domowy kisiel z owocami, to wszyscy ze smakiem się nim zjadamy! Można wybrać różne owoce – truskawki, maliny lub jabłka. Przygotowanie jest tak proste, że już nigdy nie sięgniesz po gotowca ze sklepu.
Przepis na domowy kisiel
Składniki
mrożone* truskawki lub maliny (u mnie 150 g)
szklanka wody
3-4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
syrop klonowy / miód (opcjonalnie do smaku)
biała warstwa: serek (u mnie „Emilki” Mlekoma, Netto) + miód
* w sezonie świeże
Wykonanie
Truskawki wkładamy do garnka i wlewamy ¾ szklanki wody. Gdy owoce zmiękną rozdrabniamy widelcem (lub miksujemy). Do pozostałej wody wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Do gotującego się soku wlewamy rozrobioną mąkę ziemniaczaną. Gotujemy przez chwilę cały czas mieszając. Gotowy kisiel przelewamy do małych słoiczków, na górę dajemy serek.
Smacznego!
Domowe słodycze
Domowe lizaki – to prostsze niż myślisz
Domowe lizaki to tak naprawdę kawałek pysznego ciasta uformowanego w kulkę i osadzonego na patyczku lub rurce. Ciasteczkowe lizaki zachwycają smakiem i wyglądem – dzieciaki je pokochają!
Domowe mleko roślinne – jak zrobić?
Domowe „mleko” roślinne – jak zrobić? Poznaj 3 przepisy na napój roślinny. To proste i nie pochłania dużo czasu! Idealne do dzieci – zdrowe i pożywne.
Domowe jeżyki – masz ochotę?
Domowe jeżyki to kolejny przepis na pyszne i zdrowe ciasteczka. Bez cukru rafinowanego, bez mąki pszennej – same pożywne składniki. Masz ochotę?
Co Lila jadła?
Zdrowe przepisy dla dzieci BLW – co Lila jadła? 13
Jak zrobić pyszne placki na jogurcie naturalnym – idealne dla dzieci BLW? Jak zrobić placki z cukinią i kukurydzą? Dlaczego Lila nie jadła podwieczorku? Jak wygląda nasz domowy hamburger? czyli slow food dla dzieci.
Zdrowe przepisy dla dzieci BLW – co Lila jadła? 12
Zdrowe przepisy dla dzieci BLW, inspiracje i porady. Z tego wpisu dowiesz się: Jak zrobić jajecznicę z pomidorami dla dziecka BLW? Jak zrobić zupę z klopsikami? Na jakim mleku zrobiłam naleśniki? Jak zrobić domowy budyń czekoladowy dla dzieci?
Co Lila jadła w środę? 10 -zdrowe przepisy dla dzieci BLW
Jakie warzywa rosną w naszym ogródku? Jaki jogurt wybrać dla dziecka? Jak zrobić obiad w kilka minut? Jaki zrobić rogaliki a’la 7 days? Jak zrobić kolację dla dzieci w kilka minut?