Domowy kopiec kreta

Kopiec kreta to ciasto, które kojarzy mi się z latami młodzieńczymi. Uwielbiałam spędzać czas w kuchni. Nie miałam dostępu do internetu i przepisów. Wtedy kupowałam gotowy produkt z instrukcją – wystarczyło postępować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Na skład gotowego produktu nie zwracałam wtedy uwagi. Teraz mijając sklepowe półki, które uginają się od ciast w paczkach uśmiecham się, bo po pierwsze przypominają mi się tamte ciężkie czasy (bez internetu), a po drugie mąkę i kakao to ja sobie sama wymieszam. Te składniki zawsze mam w domu. Po co kupować mieszankę mąki z kakao, syropem glukozowym, aromatami i cukrem rafinowanym? Nigdy już po takie wynalazki nie sięgnę. Dzisiaj prezentuję domową wersję. Nie będę czarować, bo założę się, że każdy choć raz jadł kopiec kreta. Smaczne ciacho z bananami, które z powodzeniem może być tortem urodzinowym.

domowy kopiec kreta

Przepis na domowy kopiec kreta

Składniki na ciasto
2 łyżeczki sody
30 g cukru kokosowego
250 g mąki pszennej
2 łyżki kakao
250 g jogurtu greckiego
2 jajka
80 ml oleju
Stadniki na krem
250 g mascarpone
330 ml śmietanki 30 % / 36%
Dodatkowo
3-4 banany
sok z cytryny
Wykonanie
 
Ciasto: w jednej misce wymieszać wszystkie mokre składniki, w drugiej misce wszystkie suche. Połączyć zawartość obu misek i miksować na wolnych obrotach.
Piec około 50 minut (do suchego patyczka), 180 stopni.
Tortownica o średnicy 23 cm
Krem: Kremówkę ubić, dodać serek mascarpone i miksować do połączenia się składników.

Jeśli chcesz usztywnić krem to możesz dodać agar agar lub żelatynę.

 

Z ciasta odkroić górę (zostawiając ok 1 cm spodu i 1 cm rantu dookoła) i pokruszyć (będzie potrzebna na posypanie).
Banany obrać i ułożyć na cieście jeden obok drugiego. Skropić sokiem z cytryny (dzięki temu nie ściemnieją). Na banany wyłożyć krem i rozsypać ciasto, które zostało wcześniej przygotowane.
Smacznego!
domowy kopiec kreta
domowy kopiec kreta
domowy kopiec kreta

Domowe słodycze

Domowe ciasteczka z dynią (bez pieczenia)

Domowe ciasteczka z dynią (bez pieczenia)

Dynia opanowała sklepy, gdzie nie wejdę to krzyczy “weź mnie, weź mnie – jestem taka piękna, pyszna i fajnie wychodzę na zdjęciach”. To akurat prawda – ta bestia jest wyjątkowo fotogeniczna, a oprócz zupy można z niej przygotować pyszne ciasteczka 🙂

Domowy jabłecznik – ciasto, które wzmocni Twój organizm

Domowy jabłecznik – ciasto, które wzmocni Twój organizm

Domowy jabłecznik z kaszą jaglaną to deser, który z pewnością wzmocni Twój organizm. Choć brzmi to dziwnie, bo przecież jesteśmy przyzwyczajeni, że ciasto jest tuczące i zwykle po zjedzeniu kawałka mamy wyrzuty sumienia. Ale nie tym razem! Wszystko za sprawą kaszy jaglanej, która dostarcza wiele substancji odżywczych i właśnie teraz, w okresie jesiennym, powinna jeszcze częściej pojawiać się w naszym menu.

Domowa czekośliwka – musisz ją zrobić!

Domowa czekośliwka – musisz ją zrobić!

Czekośliwka czyli połączenie śliwki i czekolady. Idealny krem do naleśników, placków, owsianki czy kanapek. Musisz ją zrobić! To kolejny przepis, który zastąpi oryginalną nutellę. Czekośliwka pomoże znieść najgorsze smutki i najzimniejsze zimowe wieczory.

Co Lila jadła?

Przepisy BLW dla dzieci – co Lila jadła? 28

Przepisy BLW dla dzieci – co Lila jadła? 28

Co Lila jadła w środę? Przepisy BLW dla dzieci. Z tego wpisu dowiesz się: Co Lila jadła na śniadanie, obiad i kolację. Na jakim wywarze gotuję zupy. Jak zrobić Myszkę Miki na obiad. Jak zrobić kakao dla dzieci bez dodatku cukru rafinowanego. Jaką kolację zrobiła sobie Lila – sama 😀 Musisz to zobaczyć!