Zdrowe przepisy dla dzieci BLW
Witaj w nowym wpisie „co Lila jadła”. Znajdziesz tutaj przepisy na smaczne i zdrowe posiłki dla dzieci BLW i całej rodziny. Ta seria wpisów to kopalnia pomysłów dla najmłodszych smakoszy. Jeśli nie masz pomysłu co ugotować, zajrzyj do nas i stwórz swoje menu. Nowym czytelnikom przypomnę wiek Liliany – 3 lata i 11 miesięcy. Jeśli jesteś po raz pierwszy, przed przeczytaniem tego wpisu, proszę zapoznaj się z postem Żywienie dziecka – kształtujemy dobre nawyki żywieniowe, który wprowadzi Cię do tej cotygodniowej serii.
Podstawowe założenia
Gotowe płatki z dodatkiem cukru (np. czekoladowe kulki) zamieniamy na kasze i dodajemy owoce.
Zupy gotujemy na wywarze jarzynowym.
Staramy się jeść jak najwięcej warzyw i owoców.
Co Lila jadła? 54
Menu tydzień 54
Lila drugie śniadanie je w przedszkolu i zabiera ze sobą owoce. Tym razem spakowałam jej kiwi, brzoskwinie i banana.
Przepis na zupę krem z cukinią
Składniki
1 cukinia
1 brokuł
2 marchewki
2-3 ziemniaki
1 pietruszka
kawałek selera
1 pęczek natki pietruszki
1 cebula
masło klarowane
przyprawy (pieprz, zioła prowansalskie)
Wykonanie
Cebulę kroimy w kostkę i dusimy w garnku na maśle klarowanym, dodajemy pokrojoną w paski cukinię. Całość dusimy około 10 minut. W tym czasie marchewkę, pietruszkę kroimy w kółka, seler w paski, a ziemniaki w kostkę. Tak przygotowane warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i przyprawiamy. Gotujemy około 15 minut, wrzucamy różyczki brokuła i natkę pietruszki. Kiedy warzywa będą miękkie, miksujemy na krem. Do miseczki dodajemy masło i posypujemy słonecznikiem lub pestkami dynii.
Smacznego!
Jeżyny i domowy lizak – to przecież hit ostatniego tygodnia. Jeśli jeszcze nie widziałaś przepisu na nasze domowe, ciasteczkowe lizaki to zobacz koniecznie:
Makaron tagliatelle z marchewki i cukinii. To jeden z lepszych sposóbów na wykorzystanie tych warzyw Oczywiście cukinia w cieście jest też przepyszna. Zobacz przepis na domowe ciasto z cukinią i przekonaj się sama!
Przepis na tagliatelle z marchewki i cukinii
Przepis możesz modyfikować na różne sposoby. Idealnie pasuje tutaj koperek, którego mi niestety zabrakło. Czasami warzywa zalewamy jogurtem greckim i podajemy z makaronem tagliatelle. Możesz dodać pomidory suszone lub pesto bazyliowe. Kombinuj, modyfikuj, eksperymentuj! To zdrowa i szybka kolacja dla dziecka, którą polecam.
Składniki
2 marchewki
1 cukinia
masło klarowane
przyprawy pieprz, ulubione zioła)
pestki słonecznika
koperek
Wykonanie
Cukinię i marchewkę myjemy, obieramy i za pomocą obieraczki do warzyw tniemy długie paski – przyprawiamy. Dusimy kilka minut na maśle klarowanym. Posypujemy słonecznikiem i koperkiem.
Smacznego!
Codziennie zastanawiasz się, co ugotować dla dziecka, żeby było zdrowo, smacznie i bez narzekania? Masz dość monotonii w kuchni, ale brakuje Ci pomysłów? A może chcesz, żeby Twoje dziecko jadło więcej warzyw, ale nie wiesz, jak je podać w atrakcyjny sposób?
Właśnie po to stworzyłam moje ebooki – praktyczne przewodniki po zdrowym gotowaniu dla dzieci, pełne prostych, smacznych i wartościowych przepisów.
Nie musisz być mistrzem kuchni ani spędzać godzin przy garnkach, żeby Twoje dziecko jadło zdrowo. Wystarczy, że sięgniesz po sprawdzone przepisy, które polubią nawet największe niejadki. Kliknij, wybierz ebook i gotuj zdrowo – bez stresu, bez tracenia czasu, za to z radością i pewnością, że dajesz dziecku to, co najlepsze!
Domowe słodycze
Domowe ciasteczka z dynią (bez pieczenia)
Dynia opanowała sklepy, gdzie nie wejdę to krzyczy “weź mnie, weź mnie – jestem taka piękna, pyszna i fajnie wychodzę na zdjęciach”. To akurat prawda – ta bestia jest wyjątkowo fotogeniczna, a oprócz zupy można z niej przygotować pyszne ciasteczka 🙂
Domowy jabłecznik – ciasto, które wzmocni Twój organizm
Domowy jabłecznik z kaszą jaglaną to deser, który z pewnością wzmocni Twój organizm. Choć brzmi to dziwnie, bo przecież jesteśmy przyzwyczajeni, że ciasto jest tuczące i zwykle po zjedzeniu kawałka mamy wyrzuty sumienia. Ale nie tym razem! Wszystko za sprawą kaszy jaglanej, która dostarcza wiele substancji odżywczych i właśnie teraz, w okresie jesiennym, powinna jeszcze częściej pojawiać się w naszym menu.
Domowa czekośliwka – musisz ją zrobić!
Czekośliwka czyli połączenie śliwki i czekolady. Idealny krem do naleśników, placków, owsianki czy kanapek. Musisz ją zrobić! To kolejny przepis, który zastąpi oryginalną nutellę. Czekośliwka pomoże znieść najgorsze smutki i najzimniejsze zimowe wieczory.
Co Lila jadła?
Przepisy dla dzieci – co Lila jadła? 27
Przepisy dla dzieci, inspiracje i porady. Z tego wpisu dowiesz się: Czym Lilka nasyciła się po uszy? Jak zrobić zupę z brokułami dla dziecka BLW? Jak upiec płatki owsiane z owocami?
Przepisy BLW – co Lila jadła? 26
Przepisy BLW 26. Z tego wpisu dowiesz się: Dlaczego warto podawać dzieciom pyłek pszczeli ? Jak zrobić kluski w kolorze różowym? Czym faszerować cukinię? Zobacz co Lila jadła i zaplanuj swoje menu.
Zdrowe przepisy dla dzieci BLW – co Lila jadła? 25
Zdrowe przepisy dla dzieci BLW i całej rodziny. Z tego wpisu dowiesz się: Jak zrobić dziecku owsiankę ? Jak zrobić zupę w kilka minut (wersja dla zapracowanych)?
Jak zrobić obiad w 10 minut? Jak zrobić zdrowy deser dla dziecka bez dodatku cukru rafinowanego? Jak zrobić twaróg na kolację?