Śliwki pod owsianą kruszonką

Śliwki pod owsianą kruszonką to bardzo prosty deser, który nie wymaga magicznych składników. Wystarczą śliwki lub inne owoce – możesz wykorzystać brzoskwinie, jabłka lub porzeczki.  Owoce smakują na ciepło jak i na zimno. Całość możesz podać z jogurtem naturalnym lub z lodami.

domowa czekośliwka

Przepis na śliwki pod owsianą kruszonką

Składniki

około 1 kg śliwek (ilość zależy od wielkości naczynia)

3/4 szklanki płatków owsianych górskich

2 łyżki masła

kilka daktyli (opcjonalnie)

wiórki kokosowe (2 łyżki)

garść orzechów (opcjonalnie)

Wykonanie

Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i wyciągamy pestki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego (wcześniej smarujemy naczynie masłem). Płatki owsiane miksujemy w blenderze z masłem, wiórkami, orzechami i namoczonymi wcześniej daktylami. Tak przygotowaną kruszonkę nakładamy na śliwki. Pieczemy w 180 stopniach około 25 minut. Smacznego!

możesz dodać kawałki gorzkiej czekolady

możesz podać z jogurtem naturalnym

do śliwek możesz dorzucić inne owoce np. brzoskwinie.

śliwki pod kruszonką
śliwki pod kruszonką

Domowe słodycze

Domowy mazurek wielkanocny dla dzieci

Domowy mazurek wielkanocny dla dzieci

Za kilka dni będziemy zajadać się świątecznymi przysmakami! Czekoladowe króliki i jajka już od dawna czekają na dzieci w sklepie. "Chyba dasz jej kawałek czekoladowego królika w święta"? zapyta z zaciekawieniem "cukrowa ciocia". Nie dam, bo w święta również chcę...

Krem czekoladowy z batata BLW

Krem czekoladowy z batata BLW

Krem czekoladowy z batata Przepisów na zdrowszą wersję nutelli jest mnóstwo. Prawie rok temu na blogu pojawił się przepis na domową awotelle. Uwielbiam eksperymentować i tak oto powstała nutella z ziemniaków! Bataty, bo o nich mowa, to inaczej słodkie ziemniaki. Na...

Co Lila jadła?