Śliwki pod owsianą kruszonką

Śliwki pod owsianą kruszonką to bardzo prosty deser, który nie wymaga magicznych składników. Wystarczą śliwki lub inne owoce – możesz wykorzystać brzoskwinie, jabłka lub porzeczki.  Owoce smakują na ciepło jak i na zimno. Całość możesz podać z jogurtem naturalnym lub z lodami.

domowa czekośliwka

Przepis na śliwki pod owsianą kruszonką

Składniki

około 1 kg śliwek (ilość zależy od wielkości naczynia)

3/4 szklanki płatków owsianych górskich

2 łyżki masła

kilka daktyli (opcjonalnie)

wiórki kokosowe (2 łyżki)

garść orzechów (opcjonalnie)

Wykonanie

Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i wyciągamy pestki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego (wcześniej smarujemy naczynie masłem). Płatki owsiane miksujemy w blenderze z masłem, wiórkami, orzechami i namoczonymi wcześniej daktylami. Tak przygotowaną kruszonkę nakładamy na śliwki. Pieczemy w 180 stopniach około 25 minut. Smacznego!

możesz dodać kawałki gorzkiej czekolady

możesz podać z jogurtem naturalnym

do śliwek możesz dorzucić inne owoce np. brzoskwinie.

śliwki pod kruszonką
śliwki pod kruszonką

Domowe słodycze

Domowe pierniczki z kaszą jaglaną

Domowe pierniczki z kaszą jaglaną

Domowe pierniczki z kaszą jaglaną Mięciutkie i pyszne pierniczki z kaszą jaglaną. Idealne dla dzieci, bez niezdrowego lukru  Coraz bliżej święta, więc czas na wypieki. Do pomocy koniecznie zaangażuj dzieciaki - dobra zabawa przy wycinaniu ciasteczek...

Domowe ciastka z gwiazdką

Domowe ciastka z gwiazdką

Domowe ciastka z gwiazdką Ciasteczka dla dzieci powinny być pyszne i zdrowe. W sklepie z łatwością możemy kupić przeróżne ciastka w pięknych opakowaniach i .... z kiepskim składem. Cukier rafinowany, olej palmowy, barwniki, konserwanty to tylko namiastka tego, co...

Domowe ciastka renifery

Domowe ciastka renifery

Zaczął się najpiękniejszy i najsłodszy czas w roku - magiczny Grudzień. To będzie miesiąc pachnących ciastek, ciasteczek i pierniczków. Zapach cynamonu już od kilku dniu unosi się w naszym domu. Uwielbiam te chwile przed świętami, bo to właśnie teraz, na spokojnie,...

Co Lila jadła?