Przepisów na zdrowszą wersję nutelli jest mnóstwo. Prawie rok temu na blogu pojawił się przepis na domową awotelle. Uwielbiam eksperymentować i tak oto powstała nutella z ziemniaków! Bataty, bo o nich mowa, to inaczej słodkie ziemniaki. Na polskich stołach goszczą zdecydowanie rzadziej niż te tradycyjne. Idealne do zapiekania, grillowania lub gotowania. Najczęściej robimy z nich frytki, czasami lądują w zupie i od niedawna zajadamy się kremem z batatów. Można je kupić nawet w Biedronce lub Lidlu. Cena za kilogram to około 8-9 złotych. Jak zrobić zdrową nutellę? Do czego wykorzystać słodkie ziemniaki? Zainspiruj się i wyczaruj pyszny krem na śniadanie!

Przepis na domową nutellę

(krem z batatów)

Składniki
1 ugotowany batat
10 daktyli (lub więcej jeśli lubicie baaaaaardzo słodkie)
2 łyżki kakao
1 łyżka oleju kokosowego
orzechy laskowe (opcjonalnie – my rzadko wrzucamy)
Wykonanie
Daktyle moczymy w gorącej wodzie 5 minut. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Prawda, że proste?
Smacznego!

Domowe słodycze

Co Lila jadła?

Nie znaleziono żadnych wyników

Nie znaleziono szukanej strony. Proszę spróbować innej definicji wyszukiwania lub zlokalizować wpis przy użyciu nawigacji powyżej.

%d bloggers like this: