Domowe mleko roślinne

Często pytacie mnie o mleko roślinne – gdzie kupuję albo jak robię. Mleko, a właściwie to napój roślinny, kosztuje w sklepie miliony monet tongue-out W dodatku bardzo ciężko jest znaleźć takie bez cukru lub innych zbędnych dodatków. Dlatego mleko roślinne robię sama w domu. Najczęściej używamy mleka jaglanego, owsianego i kokosowego. Technika robienia każdego mleka roślinnego jest praktycznie identyczna i wbrew pozorom nie zajmuje wiele czasu. Napój roślinny możemy uzyskać z orzechów, pestek lub zbóż. Wystarczy tylko zalać je wodą, zmiksować i przecedzić (orzechy trzeba wcześniej moczyć przez kilka godzin w wodzie). Zresztą sama zobacz i zacznij w domu robić mleko roślinne. To nic trudnego wink

Domowe mleko

jak zrobić?

Domowe mleko jaglane

Składniki

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

3 szklanki wody

4 daktyle

Wykonanie

Wszystko wkładamy do blendera i miksujemy na najwyższych obrotach. Przelewamy przez sitko.

Domowe mleko kokosowe

Składniki

1 szklanka wiórków kokosowych

4 szklanki wody

Wykonanie

Wszystko wkładamy do blendera i miksujemy na najwyższych obrotach. Przelewamy przez sitko. Wiórki można wcześniej moczyć przez kilka godzin, ale ja akurat pomijam ten etap.

Domowe mleko owsiane

Składniki

1 szklanka płatków owsianych górskich

4 szklanki wody

Wykonanie

Wszystko wkładamy do blendera i miksujemy na najwyższych obrotach. Przelewamy przez sitko.

Do czego wykorzystać mleko roślinne?

 Z mleka owsianego robimy naleśniki, placuszki, budyń i niektóre ciasta. Zobacz jak zrobić pyszny, domowy budyń bez torebki ze sklepu. Z mleka jaglanego i kokosowego robimy kakao. Sprawdź przepis na domowe kakao – pyszne i aromatyczne – bez cukru rafinowanego. Mleko jaglane to również świetny dodatek do koktajli i deserów.

Domowe słodycze

Domowe czekoladki dla dzieci

Domowe czekoladki dla dzieci

Tu nie chodzi o przepis – jest banalny. Tu chodzi o wspomnienia. Zobacz przepis na cudowne chwile w kuchni.

Pudding chia z mango dla dzieci BLW

Pudding chia z mango dla dzieci BLW

Pudding chia z mango – szybka i pyszna przekąska dla dzieci 🙂 Jogurt naturalny można podać na tysiąc sposobów – zobacz wersję z chia i mango!

Co Lila jadła?

Przepisy dla dzieci – co Lila jadła? 53

Przepisy dla dzieci – co Lila jadła? 53

Jeśli tu wejdziesz to: dowiesz się dlaczego nie robię Lilce gotowych kanapek? Zobaczysz co zabieramy ze sobą na podwórko do przekąszenia? Dowiesz się, którą kaszką zagęściłam zupę, poznasz przepis na placki z cukinii i pokażę Ci kolejny świetny pomysł na wykorzystanie szpinaku. Jesteś gotowa?

Zdrowe przepisy dla dzieci – co Lila jadła? 52

Zdrowe przepisy dla dzieci – co Lila jadła? 52

W tym wpisie przekonasz się, że nie warto kupować kaszek o smaku owocowym (moja domowa wersja wygląda smakowicie i zawiera mnóstwo owoców). Dowiesz się czy posmakowała Lilce papaja i do czego można wykorzystać pestki. Podam Ci przepis na chłodnik dla dzieci. Dowiesz się jak zrobić pyszną tortillę w 5 minut (wersja dla leniwych). Z jakiego warzywa zrobiłam lody i czy wyszedł mój eksperyment. Co podać dziecku na kolację ( i obiecuję – nie będą to kanapki).

Co Lila jadła? 51 – co ugotować dziecku BLW

Co Lila jadła? 51 – co ugotować dziecku BLW

W tym wpisie udowodnię Ci, że warto dać dziecku wybór, a nie wciskać na siłę pietruszkę czy szczypiorek. Bo przecież bobas lubi wybór. Każdy bobas 🙂 – wtedy chętniej wcina jedzenie. Dowiesz się jak zrobić Myszkę Miki z arbuza, jaką zupę Lila jadła u dziadka, jak zrobić makaron tagliatelle ze szpinakiem, jak zrobić domowego murzynka bez cukru rafinowanego oraz co podać dziecku na kolację, gdy nie ma ani ochoty, ani pomysłu na przygotowanie czegoś specjalnego. Zdrowe przepisy dla dzieci – BLW 🙂